Cluj-Napoca: Tumoare pe rinichi, operată prin criogenie

Prima operaţie din România de îngheţare a unei tumori pe rinichi transplantat, efectuată luni de medicii clujeni, a fost un succes, pacienta urmând să fie externată în două-trei zile, a declarat, luni seară, prof. dr. Mihai Lucan, şeful echipei care a realizat intervenţia.

Urmărește
886 afișări
Imaginea articolului Cluj-Napoca: Tumoare pe rinichi, operată prin criogenie

Cluj-Napoca: Tumoare pe rinichi, operată prin criogenie

Lucan a afirmat, la finalul operaţiei, care a durat peste două ore şi jumătate, că pacienta în vârstă de 41 de ani se simte bine şi a fost echilibrată din punct de vedere medical.

"Dacă funcţiile renale nu se modifică, va fi externată în două-trei zile. Pot spune că operaţia a fost un succes, iar ţesutul tumoral de pe rinichi a fost necrozat, adică celulele au murit datorită procedeului de îngheţare-dezgheţare", a subliniat Mihai Lucan.

Potrivit acestuia, o astfel de intervenţie este o raritate, o operaţie similară fiind efectuată doar în SUA.

O echipă de medici urologi condusă de doctorul Mihai Lucan a efectuat, luni, la o clinică privată din Cluj-Napoca, o operaţie în premieră naţională, care a vizat îngheţarea unei tumori de pe rinichiul unei paciente, soluţie care duce la distrugerea ţesutului tumoral şi permite păstrarea organului.

Mihai Lucan a declarat că este vorba despre o pacientă în vârstă de 41 de ani, din judeţul Bihor, care are o tumoare pe rinichiul transplantat în urmă cu trei ani.

"Noi, pentru prima oară în România, căutăm să tratăm numai cancerul care a apărut pe acest rinichi şi să păstrăm rinichiul, astfel încât pacienta să îşi poată păstra funcţia renală pe care o are. Facem acest lucru cu ajutorul crioterapiei, adică îngheţăm tumoarea respectivă şi dăm o şansă acestei paciente să trăiască în continuare cu rinichiul transplantat. Este o premieră naţională absolută", a afirmat doctorul Mihai Lucan.

Potrivit acestuia, medicii urologi clujeni au căutat soluţii pentru cazurile în care pacientul nu avea altă şansă decât scoaterea rinichiului.

"Procedura utilizează criogenia, frigul extrem, cu temperaturi de până la minus 196 de grade care distrug ţesutul tumoral printr-un sistem mai complex. Prin îngheţare, celula moare, în momentul în care au loc cicluri de îngheţare-dezgheţare. În momentul dezgheţării, datorită faptului că membrana celulară se alterează, nu mai poate să ţină componentele pentru viaţa celulară în interior şi apa din celulă fuge. Sunt mai multe mecanisme care determină distrugerea ţesutului tumoral", a explicat şeful echipei de medici urologi.

Acesta a subliniat că echipa de medici nu a făcut decât să aplice o metodă recunoscută pe plan mondial şi care este aplicată în tratamentul cancerului de prostată şi în cancerul rinichilor la pacienţii care nu au insuficienţă renală.

"Cert este că această metodă terapeutică trebuie promovată pentru că oferă alternative minim invazive unor pacienţi care, altfel, ar fi trebuit supuşi unor intervenţii chirurgicale laborioase, care nu numai că îndepărtează organul în totalitate, dar şi pot pune în pericol, în diverse etape, chiar viaţa bolnavului", a spus Lucan.

O astfel de operaţie durează câteva ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici