Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Coapsele subţiri, asociate unui risc crescut de maladii cardiace

Coapsele subţiri, asociate unui risc crescut de maladii cardiace

Persoanele a căror circumferinţă a coapselor este mai mică de 60 de centimetri se confruntă cu un risc crescut de deces prematur provocat de maladii cardiace, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ).
Coapsele subţiri, asociate unui risc crescut de maladii cardiace
04 sept. 2009, 17:57, Ştiinţă-Sănătate

Această asociere între coapsele subţiri şi problemele cardiace ar putea constitui un semnal de alarmă suplimentar care să îi ajute pe medici să identifice pacienţii expuşi unui risc cardiovascular ridicat.

Medicii danezi de la Spitalul Universitar din Copenhaga au examinat datele medicale colectate de la 1.436 de bărbaţi şi 1.380 de femei, ale căror dimensiuni fizice (înălţime, greutate, circumferinţa bustului, a taliei şi a şoldurilor) au fost măsurate la sfârşitul anilor 1980.

În următorii 12 ani, puţin peste 400 dintre aceşti voluntari au decedat, iar 540 dintre ei au suferit din cauza unor maladii cardiovasculare. Circa două treimi dintre aceşti pacienţi erau bărbaţi.

După ce au luat în calcul şi ceilalţi factori care predispun la maladii cardiace – obezitate generală sau abdominală, excesul de colesterol, hipertensiune, tabagism -, cercetătorii au remarcat că persoanele sănătoase aveau coapsele semnificativ mai groase.

Autorii danezi au relevat existenţa unui "efect de prag", care se traduce printr-un risc semnificativ crescut de deces prematur în cazul persoanelor a căror circumferinţă a coapselor este mai mică de 60 de centimetri. Însă nici o circumferinţă prea mare a şoldurilor nu prezintă avantaje din punct de vedere medical, au adăugat cercetătorii danezi.

Persoanele cu coapse subţiri se confruntă cu un risc de deces prematur de trei ori mai mare şi cu un risc cardiovascular de două ori mai mare comparativ cu cele care au coapse mai mari. Lipsa masei musculare în cazul coapselor ar putea să explice riscul crescut de maladii cardiace, cred autorii studiului.