- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (30.04.2011, 12:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coliziune cosmică: NASA a reuşit să surprindă impactul a doi asteroizi la o viteză de peste 18.000 de km la oră
Un asteroid monitorizat de NASA a căpătat pentru scurt timp o strălucire puternică, probabil în urma unei coliziuni cu o obiect de dimensiuni mai mici, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Urmărește
1428 afișări
Coliziune cosmică: NASA a reuşit să surprindă impactul a doi asteroizi la o viteză de peste 18.000 de km la oră (Imagine: NASA)
Asteroidul Scheila fost repreat prima oară după impact anul trecut, în decembrie, de către observatorul Universităţii din Arrizona, potrivit Daily Mail. Imaginea asteroidului era de două ori mai strălucitoare decât de obicei şi avea aproape luminozitatea unei comete.
Comparând cu imagini din arhivă ale asteroidului, astronomii au dedus că fenomenul de strălucire intensă s-a produs în perioada 11 noiembire-3 decembrie 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Date primite de la satelitul Swift al NASA şi telescopul Hubble au arătat că aceste modificări au avut loc după ce, probabil, asteroidul Scheila a fost lovit de un asteroid de dimensiuni mult mai mici.
Potrivit lui Dennis Bodewits de la Universitatea din Maryland, cercetător principal în echipa satelitului Swift, în urma coliziunilor dintre asteroizi se împrăştie în spaţiu fragmente de rocă, de la praf fin până la bolovani uriaşi, în mod asemănător cu ceea ce se întâmplă la impactul dintre planete şi sateliţii lor.
"Totuşi, aceasta este prima dată când am fost capabili să capturăm o imagine, imediat după coliziune şi înainte ca dovezile să dispară", a spus Dennis Bodewit.
Telescopul optic Swift a reuşit să obţină imagini ale asteroidului în spectrul ultraviolet. Lumina ultraviolet scoate în evidenţă existenţa moleculelor de apă, de exmplu, care este transformată în hidroxil şi hidrogen. Totuşi, niciuna dintre aceste emisii nu au fost identificate după impactul asteroidului Scheila, lucru frecvent întâlnit la comete.
Asteroizii sunt fragmente solide cu dimensiuni variabile, considerate a fi resturi de la formarea sistemului solar, cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă.
Milioane de astfel de corpuri se află pe o orbită în jurul soarelui, între Marte şi Jupiter, în centura principală de asteroizi. Scheila are paroximativ 112 kilometri în diametru şi are o perioadă de revoluţie în jurul soarelui de cinci ani.
Datele primite de la Hubble indică faptul că impactul cu cu obiect mult mai mic, cu un diametru de circa 30 de metri, s-a produs la o viteză de aproape 18.000 de kilometri pe oră, potrivit şefului de echipă al telescopului, David Jewitt de la Universitatea California din Los Angeles.
Cele două echipe au ajuns la concluzia că obiectul mai mic s-a ciocnit de asteroidul Scheila, la un unghi de 30 de grade, lăsând în urmă un crater de 300 de metri.
Cercetătorii au estimat că această coliziune a împrăştiat în spaţiul cosmic peste 660 de mii de tone de praf, ceea ce ar fi echivalentul a aproape de două ori masa Empire State Building.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe