Coliziunea cu un nor de comete nu ar provoca dispariţia totală a vieţii

O coliziune a Terrei cu o cometă nu ar provoca dispariţia totală a formelor de viaţă, aşa cum indicau teoriile tradiţionale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Science.

Urmărește
382 afișări
Imaginea articolului Coliziunea cu un nor de comete nu ar provoca dispariţia totală a vieţii

Coliziunea cu un nor de comete nu ar provoca dispariţia totală a vieţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astronomii de la Universitatea de stat din Washington au realizat o simulare pe computer pentru a obţine un model al evoluţiei norilor de comete din sistemul solar din ultimele 1,2 miliarde de ani. Simularea le-a permis să studieze norul lui Oort, al cărui exterior defineşte limita sistemului nostru solar şi care ar conţine miliarde de comete, potrivit specialiştilor.

"În ultimii 25 de ani, interiorul norului lui Oort a fost considerat o regiune misterioasă şi necunoscută a sistemului solar, capabilă să provoace coliziuni între obiectele cosmice, care ar putea conduce la dispariţia totală a formelor de viaţă de pe Terra", a spus Nathan Kaib, autorul studiului.

Însă simularea a demonstrat că, după toate probabilităţile, Terra a mai fost lovită grav de comete în doar două sau trei reprize în cursul ultimelor 500 de milioane de ani.

Este posibil ca aceste comete să fi jucat un rol important în extincţia de la sfârşitul eocenului - un eveniment "minor", potrivit criteriilor evoluţiei -, care a avut loc în urmă cu circa 40 de milioane de ani. Dar, dacă este adevărat, a subliniat Kaib, a fost, fără îndoială, vorba de cea mai intensă ploaie de comete înregistrată de la apariţia celor mai vechi forme de viaţă.

Raritatea coliziunilor "face puţin probabilă teoria conform căreia aceste fenomene să fi provocat alte extincţii", concluzionează autorii studiului.

Unul dintre motivele rarităţii acestor ploi de comete este că acestea pot fi proiectate în spaţiul interstelar de câmpurile gravitaţionale ale planetelor Saturn şi Jupiter sau, dimpotrivă, aceste planete le pot atrage spre ele.

Amatorii de scenarii catastrofice pot răsufla uşuraţi, însă. Studiul nu exclude ipoteza unui impact cu un asteroid uriaş, ca acela care ar fi provocat dispariţia dinozaurilor.

Un asteroid (numit meteorit dacă se loveşte de Terra) este un obiect cosmic ale cărui dimensiuni variază de la câteva zeci de metri la mai mulţi kilometri şi care, spre deosebire de o cometă, se învârte în jurul Soarelui pe o orbită uşor eliptică.

O cometă - stea cu coadă - este un corp ceresc alcătuit dintr-un nucleu luminos înconjurat de gaze şi de pulberi, care, uneori, se prelungeşte sub forma unei cozi îndreptate în sens opus Soarelui, din cauza presiunii luminii acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici