- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (31.07.2009, 17:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coliziunea cu un nor de comete nu ar provoca dispariţia totală a vieţii
O coliziune a Terrei cu o cometă nu ar provoca dispariţia totală a formelor de viaţă, aşa cum indicau teoriile tradiţionale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Science.
Urmărește
382 afișări
Coliziunea cu un nor de comete nu ar provoca dispariţia totală a vieţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astronomii de la Universitatea de stat din Washington au realizat o simulare pe computer pentru a obţine un model al evoluţiei norilor de comete din sistemul solar din ultimele 1,2 miliarde de ani. Simularea le-a permis să studieze norul lui Oort, al cărui exterior defineşte limita sistemului nostru solar şi care ar conţine miliarde de comete, potrivit specialiştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
"În ultimii 25 de ani, interiorul norului lui Oort a fost considerat o regiune misterioasă şi necunoscută a sistemului solar, capabilă să provoace coliziuni între obiectele cosmice, care ar putea conduce la dispariţia totală a formelor de viaţă de pe Terra", a spus Nathan Kaib, autorul studiului.
Însă simularea a demonstrat că, după toate probabilităţile, Terra a mai fost lovită grav de comete în doar două sau trei reprize în cursul ultimelor 500 de milioane de ani.
Este posibil ca aceste comete să fi jucat un rol important în extincţia de la sfârşitul eocenului - un eveniment "minor", potrivit criteriilor evoluţiei -, care a avut loc în urmă cu circa 40 de milioane de ani. Dar, dacă este adevărat, a subliniat Kaib, a fost, fără îndoială, vorba de cea mai intensă ploaie de comete înregistrată de la apariţia celor mai vechi forme de viaţă.
Raritatea coliziunilor "face puţin probabilă teoria conform căreia aceste fenomene să fi provocat alte extincţii", concluzionează autorii studiului.
Unul dintre motivele rarităţii acestor ploi de comete este că acestea pot fi proiectate în spaţiul interstelar de câmpurile gravitaţionale ale planetelor Saturn şi Jupiter sau, dimpotrivă, aceste planete le pot atrage spre ele.
Amatorii de scenarii catastrofice pot răsufla uşuraţi, însă. Studiul nu exclude ipoteza unui impact cu un asteroid uriaş, ca acela care ar fi provocat dispariţia dinozaurilor.
Un asteroid (numit meteorit dacă se loveşte de Terra) este un obiect cosmic ale cărui dimensiuni variază de la câteva zeci de metri la mai mulţi kilometri şi care, spre deosebire de o cometă, se învârte în jurul Soarelui pe o orbită uşor eliptică.
O cometă - stea cu coadă - este un corp ceresc alcătuit dintr-un nucleu luminos înconjurat de gaze şi de pulberi, care, uneori, se prelungeşte sub forma unei cozi îndreptate în sens opus Soarelui, din cauza presiunii luminii acestuia.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe