- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (30.11.2013, 16:10)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cometa ISON a supravieţuit trecerii sale pe lângă Soare - VIDEO
Cometa ISON a supravieţuit trecerii sale pe lângă Soare, joi, şi a fost denumită "cometa zombie" de către astronomii americani, care consideră că acest corp ceresc neobişnuit "s-a întors dintre morţi", informează lefigaro.fr.
Urmărește
4841 afișări
Cometa ISON a supravieţuit trecerii sale pe lângă Soare
Soarta cometei ISON i-a îngrijorat pe astronomii care urmăreau cu mare atenţie trecerea acesteia la mică distanţă de Soare în cursul zilei de joi. La două ore după ce s-a apropiat la ceva mai mult de 1 milion de kilometri de suprafaţa astrului - o distanţă considerată mică, întrucât ea este mai mică decât diametrul Soarelui -, ISON nu reapăruse încă în zona monitorizată de sondele spaţiale Soho şi Stereo, care filmează evenimentele petrecute în apropiere de Soare.
Trecerea cometei ISON pe lângă Soare s-a produs cu o viteză uluitoare, care a atins 1,4 milioane de kilometri pe oră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Concluziile iniţiale ale experţilor indicau faptul că ISON, un bulgăr uriaş de gheaţă şi praf stelar, venit de la marginea Sistemului Solar, nu a supravieţuit temperaturilor de câteva mii de grade Celsius în timpul apropierii de Soare şi că acest corp ceresc s-a dezintegrat.
Ar fi fost o soartă tragică, pe care anumiţi astronomi au şi prezis-o, dar care ar fi anulat orice şansă de a putea observa cometa pe cerul nocturn la începutul lunii decembrie, cu ochiul liber în cel mai bun caz sau cu binoclul.
Vineri, însă, spre surpriza specialiştilor, o pată strălucitoare şi-a făcut apariţia pe imaginile captate de sonda Soho, exact în locul în care era aşteptată traiectoria cometei ISON.
VEZI AICI ÎNREGISTRAREA DIFUZATĂ DE NASA
"Nu mai vedeam decât o coadă foarte mică, ce pare să provină din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, puţin câte puţin, o condensare strălucitoare a reapărut pe imagini", a explicat Dominique Bockelée-Morvan, astronom şi director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice afiliat Observatorului din Paris.
Această "condensare strălucitoare" reprezintă un semn care atestă faptul că nucleul cometei - sau ceea ce a mai rămas din el - a redevenit activ şi a reînceput să emită gaze şi praf, fiind încălzit de Soare.
"Un filon strălucitor de material, care se îndepărtează de Soare, a apărut pe imaginile transmise de Solar and Heliospheric Observatory, operat de Agenţia Spaţială Europeană şi de NASA, în noaptea de joi spre vineri", se afirmă într-un comunicat postat, vineri, pe site-ul NASA, citat de agenţia Reuters.
"Nu ştim deocamdată dacă este vorba de resturi rămase din cometă sau dacă o parte din nucleul cometei a supravieţuit", afirmă NASA.
Analizele preliminare sugerează faptul că cel puţin o parte din nucleul cometei ISON este intact.
Deocamdată este prea devreme pentru ca astronomii să poată spune dacă ISON a rămas intactă sau a fost fragmentată şi să indice procentul din masa iniţială care a fost conservat, dar, în orice caz, masa rămasă este suficientă pentru a forma un nucleu cu o activitate vizibilă.
Experţii vor trebui, de asemenea, să explice motivul pentru care ISON a rămas invizibilă pentru o perioadă atât de îndelungată după trecerea pe lângă Soare. Una dintre ipoteze este aceea că temperatura din acea zonă a fost atât de ridicată, încât particulele de praf au fost arse şi vaporizate instantaneu şi, astfel, în urma cometei nu a mai rămas niciun fel de material care să disperseze lumina şi să facă vizibilă această cometă.
Nucleul în sine este deocamdată invizbil, întrucât este de o culoare foarte închisă şi trebuie să aibă, potrivit experţilor, un diametru mai mic de un kilometru. Îndepărtându-se suficient de mult de Soare, temperatura a coborât suficient de mult pentru ca particulele de praf să poată să supravieţuiască.
ISON a captat atenţia comunităţii astronomice după descoperirea ei în septembrie 2012 de doi astronomi ruşi, întrucât ea reprezintă o dovadă a originii Sistemului Solar, format în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Cometa a scăpat abia în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de "parcare" a cometelor, la marginea Sistemului Solar, aflat la jumătatea distanţei dintre Soare şi cea mai apropiată stea.
Anumiţi astronomi au crezut iniţial că ISON era o cometă foarte mare cu un nucleu având un diametru de mulţi kilometri. Dar, atunci când cometa a trecut foarte aproape de Marte, o sondă marţiană a NASA a putut să o fotografieze şi a indicat un diametru maximal de doar 1,2 kilometri, inferior diametrului mediu al cometelor.
Întrucât ISON a fost detectată foarte departe în Sistemul Solar, astronomii au avut la dispoziţie mult timp să o observe. Măsurătorile lor au arătat mai ales faptul că nucleul cometei era înconjurat de un nor de dioxid de carbon (CO2).
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36