Valoarea acestor metale, necesare în fabricarea maşinilor electrice, panourilor solare şi turbinelor eoliene, este estimată la 8,4 miliarde de dolari, anunţă CNN.
Cantitatea descoperită este de aproape opt ori mai mare decât rezervele actuale ale SUA, ţară care în prezent importă peste 95% din necesarul de metale rare din China.
„Este o transformare autentică de la gunoi la comoară”, explică Bridget Scanlon, coordonatoarea studiului. Avantajul major este că aceste metale pot fi extrase din deşeurile existente, fără a fi nevoie de noi exploatări miniere.
Administraţia Biden a alocat deja 17,5 milioane de dolari pentru proiecte de extragere a metalelor rare din cărbune şi deşeurile sale. Provocarea rămâne procesul costisitor de extracţie, care necesită acizi şi baze puternice, precum şi gestionarea în siguranţă a deşeurilor toxice rămase.
În prezent, SUA au depozitate peste 2 miliarde de tone de cenuşă de cărbune, iar anual se produc încă 70 de milioane de tone. Experţii subliniază că utilizarea acestor deşeuri pentru extragerea metalelor rare nu ar trebui să încurajeze producerea de mai mult cărbune, ci să se concentreze pe valorificarea deşeurilor existente.