- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- NEW YORK, (19.08.2011, 14:17)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Computerele se apropie de comportamentul uman. IBM a inventat un cip care imită creierul
IBM, gigantul american din domeniul informaticii, a anunţat că a pus la punct un cip revoluţionar care imită comportamentul creierului uman, permiţând computerelor să înveţe din experienţele trecute, să elaboreze ipoteze şi să formuleze concluzii pe baza rezultatelor obţinute.
Urmărește
994 afișări
Computerele se apropie de comportamentul uman. IBM a inventat un cip care imită creierul (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
"Este o nouă frontieră. Nimeni altcineva nu a făcut astfel de cercetări", a declarat Roger Kay, de la Endpoint Technologies Associates.
"Computerele «cognitive» construite cu aceste cipuri nu vor fi programate la fel ca PC-urile tradiţionale de astăzi. Aceste computere trebuie mai degrabă să înveţe din experienţele lor, să găsească corelaţii, să elaboreze ipoteze şi să îşi amintească, să formuleze concluzii pe baza rezultatelor, imitând astfel flexibilitatea creierului uman", se afirmă în comunicatul emis de IBM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ceea ce încearcă inginerii de la IBM să facă este să introducă în noul cip "acelaşi tip de flexibilitate pe care o are creierul atunci când trebuie să se adapteze", a declarat Anthony Movshon, profesor de ştiinţe neuronale la Universitatea New York.
"Într-un computer, conexiunile dintre diversele elemente ale unui circuit sunt fixe, iar programele sunt acelea care variază. În creierele noastre, conexiunile dintre diversele elemente şi circuite sunt modulabile", a explicat Movshon.
Două prototipuri pentru acest cip au fost deja fabricate şi sunt în curs de a fi testate, a precizat grupul american. Ambele au fost gravate cu fire metalice subţiri de 45 de nanometri, pe siliciu izolant (SOI) şi conţin echivalentul a 256 de neuroni (celule nervoase).
Obiectivul pe termen lung al grupului IBM este de a construi un complex de compuşi conţinând 10 miliarde de "neuroni", încă destul de departe de creierul uman, care conţine 100 de miliarde de neuroni. Scopul este de a obţine 100.000 de miliarde de sinapse într-un spaţiu mic, consumând un kilowatt de electricitate.
Computerele care vor utiliza aceste cipuri vor consuma o cantitate de energie considerabil mai mică şi vor fi mult mai compacte în comparaţie cu aparatele actuale.
Potrivit experţilor de la IBM, un computer "cognitiv" va fi capabil, de exemplu, să declanşeze o alarmă de tsunami, analizând datele furnizate de diverse tipuri de senzori marini, dar şi cele despre temperatură, presiune şi înălţimea valurilor. El va putea, totodată, să îi ajute pe distribuitori să îşi administreze stocurile de produse proaspete graţie unui simţ al "mirosului".
Pentru a doua fază a proiectului, denumit SyNAPSE, grupul IBM şi-a asigurat sprijinul mai multor universităţi prestigioase, precum Columbia, Cornell, Universitatea California din Los Angeles şi Universitatea Wisconsin. Proiectul beneficiază de o finanţare de 21 de milioane de dolari din partea DARPA, agenţia americană care finanţează proiectele din domeniul tehnologiei de vârf din cadrul Ministerului american al Apărării.
În ultimii ani, performanţele componentelor electronice se dublează la fiecare aproximativ 18 luni, însă această evoluţie pare să ajungă la un punct final, deoarece concentrarea extremă a tranzistorilor pe noile cipuri provoacă emanaţii termice ce sunt dificil de controlat.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36