Computerele vor avea sentimente? Cercetătorii le învaţă să simtă "regretul"

Informaticieni din Tel Aviv încearcă să înveţe computerele sentimente de tipul "regretelor", astfel încât acestea să opereze mai rapid şi să împiedice evenimente înainte ca acestea să se întâmple.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Computerele vor avea sentimente? Cercetătorii le învaţă să simtă "regretul"

Computerele vor avea sentimente? Cercetătorii le învaţă să simtă "regretul" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Un grup de cercetători, conduşi de profesorul Yishay Mansour de la Universitatea de Informatică Blavatnik din Tel Aviv, încearcă să dezvolte un program care va cere computerelor să împiedice în mod deliberat evenimente nedorite, potrivit Daily Mail.

Prin "înţelegerea" diferenţei dintre rezultatul dorit şi realitate, maşinile vor învăţa sentimentul de "regret" şi cum să evite situaţia. Computerele cu astfel de experienţă probabil nu vor face aceeaşi greşeală în viitor şi vor funcţiona mai eficient.

Inteligenţele artificiale ar putea fi învăţate, de asemenea, să prezică viitorul, prin luarea în calcul a tuturor posibilităţilor, acest lucru ducând la reuşită sigură, chiar de la început.

Cercetătorii care lucrează la acest proiect admit totuşi că acest program nu este acelaşi lucru cu ceea ce vedem în filmele SF. În schimb, susţin că acesta este primul pas pentru crearea de computere cu emoţii umane.

Rezultatul unui astfel de program ar putea ajuta companii precum Google să eficientizeze instrumentele de publicitate. De altfel, gigantul de căutare pe internet s-a arătat interesat de cercetările profesorului Mansour.

Potrivit profesorului "în cazul în care serverele şi sistemele de rutare ar putea evalua toate variabilele relevante în avans, resursele acestora ar putea fi mai eficient gestionate, în funcţie de cererile prioritare".

"Comparativ cu fiinţele umane, sistemele de ajutor ar putea procesa mult mai rapid toate informaţiile disponibile pentru a estima rezultatul evenimentelor în desfăşurare - indiferent dacă este vorba despre un conflict al ofertelor pe un site de licitaţii online, un vârf brusc de trafic la un site de mass-media sau cereri pentru un produs online", a adăugat Yishay Mansour.

Science-fiction-ul a prezis de mult timp ziua în care computerele ar putea simţi emoţiile umane. Un exemplu pozitiv îl întâlnim la androidul Data din "Star Trek: The Next Generation". Partea negativă a proiectului a fost explorată în filme de genul "Terminator", în care computerele ajung să devină conştiente de sine şi să încerce exterminarea vieţii umane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici