CONFERINŢA MEDIAFAX - Dieta săracă şi obezitatea prezintă cel mai mare risc de boli, peste alcool, tutun şi sedentarism la un loc

Dieta săracă şi obezitatea prezintă cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decât tutunul, alcoolul şi lipsa activitaţii fizice combinate, a spus Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitană din Copenhaga, miercuri, la conferinţa Mediafax.

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Dieta săracă şi obezitatea prezintă cel mai mare risc de boli, peste alcool, tutun şi sedentarism la un loc

Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitană din Copenhaga (Imagine: Mediafax Foto / Victor Ciupuliga)

Alexandr Parlesak a prezentat, la conferinţa Mediafax studiul "Coşuri alimentare sănătoase, durabile, accesibile şi cultural acceptabile pentru România".

Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentaţia nesănătoasă se reflectă în România în numeroasele cazuri de anemie.

Conform unui raport din din 2005 al UNICEF, 50% dintre copiii mai mici de un an din România au deficit de fier iar 7,3 la sută dintre copiii mai mici de 2 ani şi 8,5 la sută dintre cei cu vârste între 2 şi 5 ani au greutate mai mică decât cea normală, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării cognitive.

De asemenea, studiile la nivel naţional indică faptul că, până în 2006, 90 la sută dintre şcolarii români consumau mai puţin decât cantitatea minimă recomandată de calciu (800 mg/zi) şi că mai mult de 99% dintre şcolari aveau deficit de vitamina D.

În paralel cu subalimentarea, în România cresc supraponderabilitatea şi obezitatea în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Acestea sunt responsabile de apariţia diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare şi cancerul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Centrul Global pentru Nutriţie şi Sănătate de la Copenhaga, au făcut o analiză a posibilităţii de introducere în alimentaţia zilnică a românilor de alimente sănătoase şi care să se încadreze într-un buget minim pe care să şi-l permită fiecare familie. Analiza s-a desfăşurat în lunile februarie-martie 2014, în magazine, pieţe, hypermarketuri din patru regiuni ale ţării.

Specialiştii OMS şi ai Centrului Global pentru Nutriţie şi Sănătate au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic şi care să şi asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei. Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componenţa coşului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienţi şi obiectivele privind alimentaţia formulate de către OMS (OMS 2003; OMS 2004). Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte.

Conferinţa în care au fost prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă" a fost organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici