- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (20.05.2011, 12:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conflictul din interiorul Pământului: Nucleul se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp
Nucleul Pământului este într-un proces simultan de topire şi întărire din cauza circulaţiei căldurii înspre şi dinspre mantaua solidă, potrivit cercetătorilor. Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă în ce mod s-a format nucleul Pământului şi în ce fel generează acesta câmpul magnetic al planetei.
Urmărește
5500 afișări
Conflictul din interiorul Pământului: Nucleul se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp (Imagine: Daily Mail)
Dr. Jon Mound, coautor al unui studiu, de la Universitatea din Leeds, susţine că originea câmpului magnetic al Pământului este încă un mister pentru oamenii de ştiinţă, informează Daily Mail.
"Nu putem merge să colectăm mostre din centrul Pământului, aşa că trebuie să ne mulţumim cu măsurători de suprafaţă şi simulări pe calculator pentru a ne explica ce se întâmplă în nucleu", a declarat Dr. Mound.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Nucleul Pământului este format din fier solidificat, fiind acum de mărimea aproximativă a Lunii. Această "minge" este înconjurată de un strat foarte dinamic format în cea mai mare parte dintr-un aliaj de nichel şi fier în stare lichidă, urmat de mantaua cu o consistenţă foarte vâscoasă şi scoarţa solidă de la suprafaţă.
De-a lungul a miliarde de ani, Pământul s-a răcit dinspre interior spre exterior, fapt ce a dus la solidificarea nucleului de fier. Miezul Pământului creşte cu o rată aproximativă de 1mm pe an.
Dr. Mound spune că un nou model de simulare oferă o explicaţie destul de simplă pentru unele dintre măsurători care au nedumerit oamenii de ştiinţă timp de ani de zile. "Modelul sugerează că dinamica Pământului este strâns legată de plăcile tectonice, lucru ce nu poate fi evidenţiat cu măsurători de suprafaţă", a declarat cercetătorul.
Căldura emanată spre exterior precum şi răcirea nucleului formează un flux dinspre miez spre mantaua Pământului, proces cunoscut sub numele de convecţie.
Această energie termică geodinamică împreună cu mişcarea de rotaţie se pare că generază câmpul magnetic al Pământului.
Folosind noul model de simulare computerizată, împreună cu date de seismologie, Dr. Mound a ajuns la concluzia că fluxul de căldură dinspre nucleu spre exterior variază în funcţie de structura stratului suprapus peste manta. În unele regiuni, această variaţie este suficient de mare pentru a forţa căldura să se întoarcă înapoi în nucleu, cauzând topirea în acel loc.
Simularea arată că în regiunile active seismic, cum este Centura de foc a Pacificului, când plăcile tectonice sunt în curs de subducţie, răceala plăcilor oceanice din partea de jos a manalei trage foarte multă căldură din nucleu.
În schimb, în regiuni din Africa şi Pacific, unde nivelul de jos al mantalei este mai fierbinte decât media, este degajată mai puţină căldură dinspre nucleu.
Conform acestei teorii, deşi miezul Pământului este într-un proces continuu de întărire şi creştere progresivă, ar exista regiuni în care nucleul se topeşte de fapt, demonstrând faptul că procesul de solidificare nu este unul uniform.
Modelul se simulare permite explicarea unor măsurători seismice care au arătat că există un strat dens, lichid în jurul nucleului. Teoria topirii localizate ar putea explica şi alte observaţii, cum sunt undele seismice de la cutremure care se deplasează mai repede prin unele părţi ale nucleului.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe