- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (20.05.2011, 12:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conflictul din interiorul Pământului: Nucleul se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp
Nucleul Pământului este într-un proces simultan de topire şi întărire din cauza circulaţiei căldurii înspre şi dinspre mantaua solidă, potrivit cercetătorilor. Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă în ce mod s-a format nucleul Pământului şi în ce fel generează acesta câmpul magnetic al planetei.
Urmărește
5500 afișări
Conflictul din interiorul Pământului: Nucleul se răceşte şi se topeşte în acelaşi timp (Imagine: Daily Mail)
Dr. Jon Mound, coautor al unui studiu, de la Universitatea din Leeds, susţine că originea câmpului magnetic al Pământului este încă un mister pentru oamenii de ştiinţă, informează Daily Mail.
"Nu putem merge să colectăm mostre din centrul Pământului, aşa că trebuie să ne mulţumim cu măsurători de suprafaţă şi simulări pe calculator pentru a ne explica ce se întâmplă în nucleu", a declarat Dr. Mound.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Sărbătoare mare pentru creştini. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cinstiţi pe 8 noiembrie
-
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
Nucleul Pământului este format din fier solidificat, fiind acum de mărimea aproximativă a Lunii. Această "minge" este înconjurată de un strat foarte dinamic format în cea mai mare parte dintr-un aliaj de nichel şi fier în stare lichidă, urmat de mantaua cu o consistenţă foarte vâscoasă şi scoarţa solidă de la suprafaţă.
De-a lungul a miliarde de ani, Pământul s-a răcit dinspre interior spre exterior, fapt ce a dus la solidificarea nucleului de fier. Miezul Pământului creşte cu o rată aproximativă de 1mm pe an.
Dr. Mound spune că un nou model de simulare oferă o explicaţie destul de simplă pentru unele dintre măsurători care au nedumerit oamenii de ştiinţă timp de ani de zile. "Modelul sugerează că dinamica Pământului este strâns legată de plăcile tectonice, lucru ce nu poate fi evidenţiat cu măsurători de suprafaţă", a declarat cercetătorul.
Căldura emanată spre exterior precum şi răcirea nucleului formează un flux dinspre miez spre mantaua Pământului, proces cunoscut sub numele de convecţie.
Această energie termică geodinamică împreună cu mişcarea de rotaţie se pare că generază câmpul magnetic al Pământului.
Folosind noul model de simulare computerizată, împreună cu date de seismologie, Dr. Mound a ajuns la concluzia că fluxul de căldură dinspre nucleu spre exterior variază în funcţie de structura stratului suprapus peste manta. În unele regiuni, această variaţie este suficient de mare pentru a forţa căldura să se întoarcă înapoi în nucleu, cauzând topirea în acel loc.
Simularea arată că în regiunile active seismic, cum este Centura de foc a Pacificului, când plăcile tectonice sunt în curs de subducţie, răceala plăcilor oceanice din partea de jos a manalei trage foarte multă căldură din nucleu.
În schimb, în regiuni din Africa şi Pacific, unde nivelul de jos al mantalei este mai fierbinte decât media, este degajată mai puţină căldură dinspre nucleu.
Conform acestei teorii, deşi miezul Pământului este într-un proces continuu de întărire şi creştere progresivă, ar exista regiuni în care nucleul se topeşte de fapt, demonstrând faptul că procesul de solidificare nu este unul uniform.
Modelul se simulare permite explicarea unor măsurători seismice care au arătat că există un strat dens, lichid în jurul nucleului. Teoria topirii localizate ar putea explica şi alte observaţii, cum sunt undele seismice de la cutremure care se deplasează mai repede prin unele părţi ale nucleului.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe