Consumatorii de băuturi energizante, predispuşi la comportamente de risc

Un studiu realizat în Statele Unite şi publicat în Journal of Adolescent Health arată că există o legătură între consumul de băuturi energizante şi apariţia comportamentelor de risc la tineri.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Consumatorii de băuturi energizante, predispuşi la comportamente de risc

Consumatorii de băuturi energizante, predispuşi la comportamente de risc (Imagine: Mediafax Foto)

La studiu, finanţat de Institutul naţional american pentru toxicomanie, au participat 795 de elevi.

39% dintre aceştia, majoritatea băieţi, au declarat că au consumat cel puţin o dată pe lună o băutură energizantă, precum Red Bull, Monster sau Rockstar.

Sociologul Kathleen Miller (Institutul de cercetări asupra dependenţelor, Universitatea din Buffalo) a identificat o asociere între consumul frecvent (cel puţin şase zile pe săptămână) al acestor băuturi şi "utilizarea produselor de risc" sau "comportamentele de risc".

Băuturile energizante "conţin de trei până la zece ori mai multă cofeină decât o băutură carbogazoasă non-alcoolică", spune cercetătorul. "Mai conţin ingrediente cu interacţiuni potenţiale, precum taurina, doze masive de vitamine şi extracte din plante şi ierburi", a mai spus aceasta.

Marii consumatori de "energy drinks" prezentau de trei ori mai multe riscuri de a se fi apucat de fumat, de fi făcut abuz de medicamente sau de a fi fost implicaţi într-o bătaie în anul care a precedat studiul. Numărul celor care au declarat că au consumat alcool, au avut probleme cu alcoolul sau au fumat marijuana a fost de două ori mai mare decât al celor care nu au consumat aceste substanţe.

Acelaşi grup prezenta mai multe riscuri de a fi întreţinut relaţii sexuale neprotejate, de a nu fi purtat centura de siguranţă la volan, de a fi practicat un sport extrem sau de a fi făcut un lucru periculos în urma unei provocări.

Două treimi din consumatori utilizează băuturile energizante în combinaţie cu băuturi alcoolice.

O idee larg răspândită este că efectele alcoolului sunt neutralizate de cofeina din băuturile energizante, însă acest lucru este fals, a explicat Miller. "Combinaţia reduce percepţia intoxicării, nu reduce efectele nefaste ale alcoolului asupra timpului de reacţie sau a capacităţii de judecată", a spus aceasta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici