- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (20.02.2023, 09:27)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de alcool în cele trei luni dinaintea sarcinii poate modifica trăsăturile copilului - studiu
- Consumul unui singur pahar mic de vin pe săptămână în cele trei luni dinaintea sarcinii poate modifica faţa copilului, sugerează un studiu.
- Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între un nivel atât de mic de consum de alcool în timpul şi înainte de sarcină şi modificările feţei copiilor.
Urmărește
1646 afișări
Sursa foto: Twitter
Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între un nivel atât de mic de consum de alcool în timpul şi înainte de sarcină şi modificările feţei copiilor.
Oamenii de ştiinţă avertizează că faţa acţionează ca o "oglindă a sănătăţii", iar rezultatele ar putea indica faptul că unele probleme de sănătate mai profunde sunt asociate cu consumul de alcool de către mamă în timpul sarcinii, potrivit Telegraph.
S-a stabilit de mult timp o legătură între consumul mare de alcool în timpul sarcinii şi tulburarea de spectru alcoolic fetal, FASD, care duce la modificări faciale, precum şi la probleme de dezvoltare mentală şi fizică.
NHS spune că nu se ştie cât de mult alcool, dacă este cazul, poate tolera un făt în condiţii de siguranţă, deoarece acesta nu poate procesa corect substanţa chimică din cauza ficatului nedezvoltat. Oficialii din domeniul sănătăţii recomandă femeilor să nu consume deloc alcool în timpul sarcinii pentru a reduce la minimum orice risc.
Fotografiile a peste 3.000 de copii de nouă ani şi aproape 2.500 de copii de 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligenţă artificială care a identificat 200 de puncte diferite de pe faţă, cunoscute sub numele de trăsături.
Mamele au fost întrebate cât de mult au băut în timpul şi imediat înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat au consumat şi până când în timpul sarcinii au consumat alcool.
„Pentru această sarcină, am dezvoltat un algoritm bazat pe inteligenţă artificială, care ia imagini 3D de înaltă rezoluţie ale feţei şi produce 200 de măsurători unice sau "trăsături"", a explicat profesorul Gennady Roshchupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
„Le-am analizat pentru a căuta asocieri cu expunerea prenatală la alcool şi am dezvoltat hărţi termice pentru a afişa trăsăturile faciale particulare asociate cu consumul de alcool al mamei”.
Mamele care nu au băut timp de trei luni înainte de a rămâne însărcinate sau în orice moment înainte de naşterea copilului lor au constituit grupul de control şi au fost comparate cu femeile care au băut înainte de concepţie, dar au încetat când au rămas însărcinate, şi cu femeile care au băut pe tot parcursul sarcinii.
Echipa a constatat că şi femeile care au băut mai puţin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul unei beri de 330 ml sau al unui pahar de vin de 175 ml, în cele trei luni dinaintea sarcinii au avut copii cu feţele uşor alterate.
Profesorul Roshchupkin a declarat pentru The Telegraph că a existat o relaţie semnificativă între acest nivel mic de consum de alcool înainte de sarcină şi modificările faciale.
„Am găsit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool şi forma feţei la copiii de nouă ani", a declarat Xianjing Liu, primul autor al studiului şi doctorand.
„Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative din punct de vedere statistic".
Algoritmul a constatat că copiii expuşi la alcool în uter au fost mai predispuşi să aibă vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia întoarsă şi regiunile legate de pleoapa inferioară întoarsă înăuntru.
Oglinda sănătăţii
Modificările se estompaseră şi nu mai erau detectabile de către sistemul computerizat până la vârsta de 13 ani, iar cercetătorii spun că nici la vârsta de nouă ani, când computerul a găsit diferenţele, acestea nu ar fi fost vizibile pentru ochiul uman.
Profesorul Roshchupkin spune că faţa este o "oglindă a sănătăţii", deoarece reflectă bunăstarea generală a unui copil şi că acest studiu indică faptul că expunerea la alcool poate duce la probleme mai profunde.
„Este important să subliniem că faţa reflectă doar starea generală de sănătate", a declarat el pentru The Telegraph.
„Deci înseamnă că, împreună cu diferenţele faciale, ar putea exista şi alte efecte ale alcoolului asupra sănătăţii. Noi, bineînţeles, nu ştim acest lucru cu siguranţă, dar este mai bine să fim foarte atenţi şi trebuie să cercetăm acest lucru în continuare”.
El a adăugat: „Este esenţial să subliniem faptul că nu există un nivel stabilit de siguranţă în ceea ce priveşte consumul de alcool în timpul sarcinii şi că este recomandabil să se renunţe la consumul de alcool chiar înainte de concepţie pentru a asigura rezultate optime de sănătate atât pentru mamă, cât şi pentru fătul în curs de dezvoltare”.
„Sunt necesare investigaţii suplimentare privind mecanismul de asociere pentru a înţelege pe deplin modul în care asociaţia se dezvoltă şi apoi slăbeşte odată cu vârsta”.
Constatările sunt publicate în revista Human Reproduction.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe