- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (21.09.2009, 18:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de antibiotice trebuie redus, tot mai multe infecţii au căpătat rezistenţă
România apare pe harta europeană, în cel mai recent raport privind rezistenţa bacteriilor la antibiotice, cu cod roşu, maro şi portocaliu, însemnând că.între 25 şi 50 dintre germenii analizaţi din probele de sânge ale pacienţilor nu mai răspund la tratamentul obişnuit, potrivit unui studiu european.
Urmărește
440 afișări
Consumul de antibiotice trebuie redus, tot mai multe infecţii au căpătat rezistenţă (Imagine: Mediafax Foto)
Studiul realizat de Centrul European pentru Studiul şi Controlul Bolilor şi de Agenţia Europeană a Medicamentului arată că, în România, cea mai mare rezistenţă la antibiotice o are bacteria Klebsiella pneumoniae, adică microbul care provoacă de la infecţii urinare, la pneumonie. În 50 la sută din totalul infecţiilor, acest germen a fost depistat ca fiind rezistent la Cefalosporină. O situaţie similară este întalnită în Bulgaria şi Grecia, bacteria Klebsiella pneumoniae fiind rezistentă la a treia generaţie de cefalosporine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Medicul Ioan Stelian Bocşan, participant la realizarea raportului, spune că această situaţie este îngrijorătoare pentru specialişti. "Suntem destul de sus în acest raport, trebuie să reducem consumul de antibiotic, companiile farmaceutice trebuie să găsească noi formule mai rezistente", a adăugat medicul Bocşan.
Potrivit consilierul Ministerului Sănătăţii, doctor Alexandru Rafila, infecţiile pielii, faringitele, bronşitele, dar chiar şi toxiinfecţiile alimentare provocate de Stafilococul auriu nu mai trec cu banala Meticilină.
"La noi, între 25 şi 50% dintre tulpinile microbului nu au putut fi omorâte cu acest antibiotic. Aşa ca mulţi doctori au fost nevoiţi să încerce noi clase de medicamente, iar tratamentele pacienţilor să fie des schimbate. Stafilococul auriu creează probleme de rezistenţă şi în Franţa, Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia", a mai spus consilierul.
Cazuri în care stafilococul auriu este rezistent la meticilină au fost înregistrate şi în Franţa, Marea Britanie, Italia, Grecia, Spania, Portugalia, fiind vorba de meningite, toxiinfecţii alimentare, faringite, bronşite, pneumonii, care nu mai pot fi tratate cu acest medicament.
Doctorul Rafila a apreciat că principalele cauze pentru creşterea rezistenţei o reprezintă prescrierea antibioticelor pentru orice boală fără antibiogramă, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.
O altă situaţie alarmantă este şi în privinţa tulpinilor de E.coli care provoacă infecţii digestive, intestinale, biliare şi care nici la a treia generaţie de antibiotice nu mai rezistă. De asemenea, banalul pneumococ care provocă sinuzite, otite şi care putea uşor fi tratat cu penicilina dă de furca medicilor, de vreme ce între 10 până la 25 la sută dintre tulpini sunt indestructibile.
Escherichia coli este rezistentă la a treia generaţie de Cefalosporine (cod roşu numai în România), provocând 25-50% dintre infecţiile digestive.
Streptococcus pneumoniae, rezistentă la Penicilina (cod portocaliu),10-25% tulpini fiind rezistente în infecţiile din fluxul sangvin (meningită, sinuzită, otita, septicemie).
Peste 380.000 de europeni au anual infecţii cauzate de bacterii rezistente la medicamente, iar 25.000 de oameni mor anual în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice pentru care medicii au epuizat orice variantă terapeutică. Numărul de zile libere pentru tratament este de 2.536.000, pe an, potrivit studiului autorităţilor europene.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate