Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii

O cercetare care studiază modul în care cofeina interacţionează cu producţia de dopamină, substanţa chimică care produce senzaţie de bine, arată că aceasta ar putea avea un efect de „blocare” asupra hormonului, relatează Science Alert.

Urmărește
4363 afișări
Imaginea articolului Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii

Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii

Cafeina are un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o componentă esenţială a sistemului de recompensă al creierului, responsabilă pentru eliberarea aşa-zisului „hormon al fericirii”, potrivit cercetătorilor.

Aceeaşi cale este implicată în mecanismele cerebrale care contribuie la comportamentele de întărire, făcându-i pe cei care suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool să revină pentru mai mult. Acest lucru sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să întrerupă aceste bucle comportamentale dăunătoare.

„Consumul de alcool şi cofeină afectează viaţa a miliarde de indivizi din întreaga lume”, subliniază cercetătorii în studiu. „Deşi dovezi recente indică faptul că cofeina influenţează proprietăţile de întărire ale alcoolului, nu era clar modul în care cofeina afectează funcţia dopaminei mezolimbice stimulate de alcool”.

Blocarea dopaminei de către cofeină pare să interfereze direct cu modul în care creierul recunoaşte şi răspunde la compuşi precum salsolinolul şi morfina.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Translational Psychiatry.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici