Consumul de peşte, benefic pentru sănătatea cardiacă a femeilor

Riscul de a suferi din cauza unor maladii cardiace este mult mai scăzut în cazul femeilor care consumă cu regularitate carne de peşte, bogată în Omega 3, în comparaţie cu femeile care consumă puţin, sau deloc, carne de peşte, se afirmă într-un studiu.

Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Consumul de peşte, benefic pentru sănătatea cardiacă a femeilor

Consumul de peşte, benefic pentru sănătatea cardiacă a femeilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu danez, publicat în revista editată de American Heart Association, este primul care a analizat în special starea de sănătate a femeilor cu vârste cuprinse în intervalul 15 - 49 de ani şi binefacerile imediate ale consumului de carne de peşte asupra stării lor de sănătate cardiacă, fără să insiste pe efectele pozitive asupra longevităţii persoanelor monitorizate.

Femeile care consumă rar sau deloc carne de peşte prezintă un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioadă de opt ani, în raport cu femeile care consumă în mod regulat carne de peşte, au precizat autorii studiului.

Femeile care consumă carne de peşte rar sau deloc se confruntă cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare în comparaţie cu riscul prezentat de femeile care consumă peşte în fiecare săptămână.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 49.000 de femei cu o vârstă medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani.

"Cea mai mare dificultate cu care ne confruntăm atunci când promovăm astfel de mesaje din domeniul sănătăţii publice, adresându-ne persoanelor tinere, constă în general în faptul că binefacerile (atitudinile promovate) nu sunt percepute înainte de vârsta de 30 de ani sau de 40 de ani. Studiul nostru, însă, a dovedit că lucrurile nu stau deloc astfel, şi că aceste binefaceri pot fi aşteptate pe termen scurt", a explicat Marin Strom, unul dintre autorii studiului.

Cele mai multe dintre femeile participante la studiu care consumau în mod regulat carne de peşte au declarat că obişnuiesc să mănânce cod, somon, hering şi scrumbie - specii de peşti a căror carne este bogată în Omega 3, un acid gras polisaturat, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că are un efect protector împotriva problemelor cardiace şi vasculare.

"Pentru a se bucura de binefacerile consumului de peşte sau ale uleiului de peşte, trebuie urmate recomandările dietetice care îi sfătuiesc pe oameni să mănânce carne de peşte ca fel principal la masă, cel puţin de două ori pe săptămână", a precizat Marin Strom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici