Consumul de peşte gras săptămânal reduce riscul de boli de rinichi - studiu

  • Consumul a cel puţin două porţii de peşte gras, cum ar fi macrou, sardine sau hering, pe săptămână este legat de un risc mai mic de boală cronică de rinichi şi de un declin mai lent al funcţiei organului, sugerează cercetarea.
  • Boala cronică de rinichi (CKD) afectează aproximativ 700 de milioane de persoane din întreaga lume.
  • Aceasta poate duce la insuficienţă renală şi la deces, astfel că există o nevoie urgentă de identificare a factorilor care ar putea preveni apariţia şi evoluţia acesteia.
Urmărește
1243 afișări
Imaginea articolului Consumul de peşte gras săptămânal reduce riscul de boli de rinichi - studiu

Sursa foto: Twitter

Un studiu a descoperit o asociere între nivelurile mai ridicate de acizi graşi omega 3, care se găsesc în peştele gras şi alte fructe de mare, şi un risc redus de probleme renale. Legătura nu a fost găsită în cazul unor niveluri mai ridicate de acizi graşi omega 3 de origine vegetală.
 
Concluziile echipei internaţionale de cercetători, condusă de George Institute for Global Health şi de Universitatea din New South Wales, au fost publicate în revista medicală BMJ.
 
„Deşi nu putem spune cu certitudine ce peşti specifici au avut cel mai mare efect asupra riscului de IRC, ştim că nivelurile din sânge ale acizilor graşi reflectă bine aportul acestora", a declarat Dr. Matti Marklund, cercetător principal la Institutul George, pentru The Guardian într-un e-mail.
 
Printre cele mai bogate surse alimentare de aceşti acizi graşi se numără peştii graşi de apă rece, de exemplu, somonul, sardinele, macroul şi heringul, şi, într-o mai mică măsură, crustaceele, cum ar fi stridiile, midiile şi crabul”.
 
Constatările susţin orientările care recomandă consumul de peşte gras şi alte fructe de mare ca parte a unei diete sănătoase, potrivit The Guardian.
 
Recomandările dietetice actuale din majoritatea ţărilor sugerează cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, de preferinţă peşte gras, care va furniza aproximativ 250mg/zi de omega 3 cu lanţ lung", a declarat Marklund.
 
Studiile efectuate pe animale au sugerat anterior că acizii graşi omega 3 pot contribui la buna funcţionare a rinichilor, dar până acum dovezile din cercetările efectuate la om erau limitate şi se bazau în principal pe chestionare dietetice.
 
Cercetătorii au reunit rezultatele a 19 studii din 12 ţări care au examinat legăturile dintre nivelurile de acizi graşi omega 3 şi dezvoltarea bolii renale cronice la adulţi.
 
Aproximativ 25.000 de persoane au fost incluse în analiza principală, cu vârste cuprinse între 49 şi 77 de ani.
 
După luarea în considerare a unei serii de factori, inclusiv vârsta, sexul, rasa, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, bolile de inimă şi diabetul, nivelurile mai ridicate de acizi graşi omega 3 din fructe de mare au fost asociate cu un risc cu 8% mai mic de apariţie a bolii renale cronice cerebrale.
 
Atunci când participanţii au fost împărţiţi în funcţie de nivelurile de acizi graşi omega 3 din fructe de mare consumaţi, cei din cea mai mare cincime au avut un risc cu 13% mai mic de IRC, comparativ cu cei din cea mai mică cincime. Nivelurile mai ridicate au fost, de asemenea, asociate cu un declin anual mai lent al funcţiei renale.
 
Cercetătorii au subliniat faptul că rezultatele lor au fost observaţionale şi, prin urmare, nu au dovedit că includerea mai multor fructe de mare în alimentaţia dumneavoastră reduce în mod cert riscul de insuficienţă renală cronică. „Avem nevoie de studii controlate randomizate pentru a determina acest tip de cauzalitate", a spus Marklund.
 
Cu toate acestea, rezultatele au fost similare după o analiză suplimentară şi au părut să fie consecvente la toate grupele de vârstă. „Nivelurile mai ridicate au fost asociate în mod constant cu un risc mai scăzut de IRC", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici