Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii "sporeşte calitatea laptelui matern” – studiu

  • Consumul de ulei de măsline extravirgin în timpul sarcinii sporeşte calitatea laptelui matern, potrivit unei noi cercetări.
  • Dressingul pentru salate este bogat în grăsimi omega 3 şi omega 6, care ajută la creşterea copilului.
  • Acestea traversează chiar şi bariera placentară, îmbunătăţind dezvoltarea copilului în uter.
Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii "sporeşte calitatea laptelui matern” – studiu

Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii "sporeşte calitatea laptelui matern” – studiu

Autorul principal, Dr. Maria Rodrigues-Lagunas, a declarat: „Acesta este primul studiu care raportează transmiterea compuşilor vegetali din uleiul de măsline extravirgin de la mamă la copil în timpul alăptării”.
 
Descoperirile se bazează pe şobolani femele hrăniţi cu ulei de măsline timp de şase săptămâni. Analiza probelor de sânge a identificat derivaţi chimici la mame şi la puii acestora.
 
Antioxidanţii numiţi hidroxitirosol şi tirozol distrug radicalii liberi care deteriorează ADN-ul.
 
Dr. Rodrigues-Lagunas a declarat: „Rezultatele noastre susţin faptul că dietele îmbogăţite cu ulei de măsline extravirgin ar putea modifica sau chiar creşte conţinutul chimic al laptelui matern, cu potenţiale beneficii pentru sănătate pentru copil”, potrivit Independent.
 
„Mai mult, au fost detectate niveluri promiţătoare de compuşi ai uleiului de măsline şi de metaboliţi ai acestora în plasma urmaşilor”.
 
Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriţie pentru sugari. Acesta conţine nutrienţi esenţiali, hormoni şi anticorpi care protejează împotriva infecţiilor şi a bolilor metabolice.
 
De asemenea, alăptarea la sân oferă numeroase beneficii pe termen scurt şi lung pentru mamă, inclusiv reducerea riscului de cancer de sân.
 
Uleiul de măsline extravirgin este principala sursă de grăsimi din dieta mediteraneană, mult timp salutată pentru beneficiile sale pentru sănătate.
 
Dr. Rodrigues-Lagunas, de la Universitatea din Barcelona, a declarat: „Descoperirile noastre aruncă o nouă lumină asupra importanţei dietei materne în timpul sarcinii şi alăptării. Ele oferă baza pentru studii viitoare privind impactul compuşilor vegetali asupra sănătăţii mamei şi a urmaşilor”.
 
Uleiul de măsline extravirgin este uşor de digerat şi ajută la funcţionarea gastrică, prevenind constipaţia şi colicile.
 
Ajută la absorbţia vitaminei D, importantă pentru bebeluşii şi copiii în creştere, deoarece reglează calciul.
 
De asemenea, încurajează aportul de minerale esenţiale pentru întărirea oaselor şi a muşchilor.
 
Astfel, copiii beneficiază de o protecţie suplimentară împotriva fracturilor osoase în anii fragedei vârste şi a riscului de osteoporoză la bătrâneţe.
 
Uleiul de măsline scade colesterolul rău, un mare contributor la obezitatea care afectează unul din trei copii cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani. Medicii au recomandat înlocuirea grăsimilor animale cu acesta.
 
De asemenea, a fost raportat un risc mai mic de astm la mamele care au consumat o cantitate consistentă de ulei de măsline pe parcursul sarcinii.
 
S-a constatat că bebeluşii lor au un sistem imunitar mai dezvoltat, un risc mai mic de rinită şi alergii.
 
În Italia, medicii recomandă cu tărie folosirea uleiului de măsline în alimentele solide pentru bebeluşii care sunt înţărcaţi din laptele matern.
 
Ei recomandă chiar adăugarea acestuia în laptele praf pentru a beneficia de avantajele acestei substanţe, în special pentru bebeluşii care suferă de colici.
 
Dr. Rodrigues-Lagunas a adăugat: „Până în prezent, mai multe studii descriseseră că compoziţia laptelui matern poate fi afectată de factorii biologici şi de mediu la care este expusă mama, cum ar fi dieta mamei. Prin urmare, intervenţiile nutriţionale din timpul sarcinii şi din perioada de alăptare pot avea un impact asupra calităţii laptelui matern şi, în consecinţă, asupra sănătăţii sugarului”.
 
Uleiul de măsline extravirgin se găseşte în pâinea italiană, cum ar fi pizza şi focaccia. De asemenea, poate fi folosit pentru coacerea sau prăjirea legumelor sau stropit pe supe şi paste.
 
Studiul este publicat în revista Food Chemistry.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici