- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.09.2008, 16:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon
Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon, prin acţiunea bacteriilor lactive active existente în acest aliment, a declarat, miercuri, profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie şi gastro-enterologie şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie.
Urmărește
551 afișări
Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon
Iaurtul este un aliment cu multiple beneficii în păstrarea şi promovarea sănătăţii, care derivă atât din conţinutul său nutriţional, complet şi bine echilibrat la nivelul nutrienţilor majori, cât şi din contribuţia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus şi Streptococcus Thermophilus), a explicat profesorul Voiosu.
Aceste bacterii aduc consumatorilor beneficii pentru sănătate, precum ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactază), stimularea răspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative în dauna celor putrefactive. Un rol foarte important al iaurtului în dietă este menţinerea unei flore intestinale echilibrate, potrivit specialistului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Bacteriile din tulpina Bifidobacterium Animalis, prezente ca ferment de adaos, suplimentar culturii de fermentare de bază a iaurtului, sunt cunoscute în lumea ştiinţifică şi medicală pentru efectul lor de accelerare a tranzitului intestinal lent.
În acest sens, există o serie de studii de laborator şi clinice, efectuate de echipe de cercetare din mai multe ţări (între care Franţa şi Japonia) şi publicate în prestigioase reviste de specialitate, care atestă efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce conţine Bifidobacterium animalis (reducere cu circa 20 la sută a duratei tranzitului, şi chiar mai mult, la un consum crescut de produs) şi supravieţuirea în număr mare a bacteriilor active asupra tranzitului intestinal, la trecerea prin tubul digestiv, pentru ca acestea să poată acţiona eficient în zona segmentelor colonului, a mai spus profesorul Voiosu.
În fenomenele ce se produc asupra conţinutului intestinului gros, un rol determinant îl are flora intestinală, ecosistem bogat, divers şi sensibil, cu rol determinant în degradarea resturilor alimentare, dar şi în protecţia şi stimularea mecanismelor fiziologice ce se petrec local. În cadrul acestui ecosistem, bacteriile lactice tipice de iaurt se integrează şi contribuie la menţinerea unei flore normale şi eficace, care se exprimă ulterior în fiziologia normală la nivel intestinal.
Flora intestinală este supusă şi ea unor agresiuni, prin medicamente, alcool, alimente cu PH scăzut, îmbătrânire naturală, care o pot dezechilibra. De aceea, este necesară reîmprospătarea bacteriilor ce compun flora intestinală prin consum frecvent de alimente ce conţin bacterii lactice în stare activă, pentru asigurarea echilibrului global al organismului.
Reducerea duratei tranzitului intestinal (80 la sută din durata tranzitului are loc în colon) are două consecinţe principale, cum ar fi scurtarea duratei disponibile pentru fenomenele degradative din intestin, fenomene potenţial generatoare de compuşi organici toxici şi iritanţi pentru intestin, cât şi reducerea intervalului disponibil pentru absorbţia intestinală a compuşilor organici toxici şi iritanţi.
Prin aceasta, iaurtul contribuie la purificarea organismului (reducerea generării de toxine, eliminarea mai rapidă a celor existente).
Studiile clinice efectuate pe grupuri de persoane sănătoase au demonstrat, în mod repetat şi la eşantioane diverse ca vârstă şi dispunere geografică sau stil de viaţă şi alimentar, efectul de reducere a duratei tranzitului intestinal şi de îmbunătăţire a confortului digestiv.
Potrivit unui studiu realizat de Compania Danone, cu sprijinul Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, în România, 67 la sută dintre femei acuză frecvent simptome de balonare, 26,3 la sută, senzaţie de greutate în abdomen, şi 21,8 la sută, tranzit intestinal lent.
Studiul s-a desfăşurat în şase mari oraşe din România: Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Craiova şi Constanţa. În timpul studiului, 106 medici de familie au selectat 767 respondenţi cu tulburări funcţionale digestive.
La studiu au participat atât femei, cât şi bărbaţi, împărţiţi pe grupe de vârstă, cuprinse între 18 şi 70 de ani. Aceştia au consumat câte o porţie de iaurt Activia pe zi, timp de 14 zile consecutiv, iar evaluarea s-a făcut în baza a două chestionare, pe care respondenţii le-au completat înainte şi după perioada de consum.
Conform rezultatelor, 89 la sută dintre respondenţi au recunoscut beneficiile iaurtului asupra organismului. Astfel, după două săptămâni de consum zilnic de iaurt, 80 la sută dintre ei au spus că tranzitul intestinal s-a îmbunătăţit, 65 la sută au declarat că n-au mai avut senzaţie de balonare, aproximativ acelaşi procent înregistrându-se şi în cazul reducerii durerilor abdominale.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe