Contrastele se atrag - o regulă valabilă atunci când îţi cauţi un partener

Regula potrivit căreia contrastele se atrag este cât se poate de adevărată atunci când este vorba de căutarea unui partener de viaţă, potrivit unui studiu brazilian care a descoperit că oamenii îşi aleg, instinctiv, parteneri ale căror hărţi genetice sunt diferite de ale lor.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Contrastele se atrag - o regulă valabilă atunci când îţi cauţi un partener

Contrastele se atrag - o regulă valabilă atunci când îţi cauţi un partener (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a relevat faptul că, în cazul cuplurilor căsătorite, secvenţele cromozomiale ale celor doi parteneri, responsabile cu funcţionarea sistemului imunitar, prezintă mai multe diferenţe genetice, comparativ cu perechile grupate în mod arbitrar de către cercetători.

Acest mecanism ar putea fi o strategie care vizează evoluţia speciei umane, pentru a asigura o reproducere sănătoasă, deoarece varietatea genetică este benefică pentru urmaşi, a declarat Maria da Graca Bicalho de la Universitatea Parana din Brazilia, coordonatoarea studiului.

"Deşi am fi tentaţi să credem că oamenii îşi aleg partenerii datorită similarităţilor dintre ei, studiul nostru a arătat foarte clar că diferenţele dintre parteneri conduc la succesul perpetuării speciei şi că subconştientul le dictează oamenilor ce partener să aleagă, pentru a avea copii sănătoşi", a explicat cercetătoarea braziliană.

Deşi nu se cunosc, deocamdată, particularităţile fizice care îi împing unii spre ceilalţi pe oamenii diferiţi din punct de vedere genetic, cercetătorii brazilieni au sugerat că mirosul corpului sau chiar structura feţei ar putea juca un rol important în acest proces.

Studiile anterioare au dovedit că animalele sunt atrase de exemplarele sexului opus care prezintă diferenţe la nivelul complexului major histocompatibilitate (MHC), un factor al sistemului imunitar, ce are un rol important pentru sănătatea urmaşilor.

Cercetătorii brazilieni, care îşi vor prezenta studiul în cadrul conferinţei organizate luni, la Viena, de European Society of Human Genetics, au comparat datele genetice de la 90 de cupluri căsătorite cu datele recoltate de la 152 de cupluri alcătuite aleatoriu de către oamenii de ştiinţă. În cazul cuplurilor căsătorite, diferenţele de MHC au fost mult mai mari.

Părinţii cu diferenţe genetice semnificative le oferă urmaşilor lor şanse mai mari de a învinge infecţiile, deoarece genele din sistemele lor imunitare sunt diverse, au explicat oamenii de ştiinţă brazilieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici