Copiii născuţi prematur prezintă un risc de autism de cinci ori mai mare

Copiii născuţi prematur prezintă un risc de autism de cinci ori mai mare, în comparaţie cu bebeluşii care au la naştere o greutate considerată normală, potrivit unui studiu ce a fost publicat luni în Statele Unite.

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului Copiii născuţi prematur prezintă un risc de autism de cinci ori mai mare

Copiii născuţi prematur prezintă un risc de autism de cinci ori mai mare (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Studiul, publicat în revista medicală americană Pediatrics, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania pe un eşantion de 862 de copii născuţi în perioada septembrie 1984 - iulie 1987 în statul New Jersey, a căror greutate varia la naştere în intervalul 500 de grame - 2 kilograme.

Aproximativ 5% dintre aceşti copii, monitorizaţi până la vârsta de 21 de ani, sufereau de autism. În populaţia generală, persoanele care suferă de autism reprezintă 1%.

"Deşi rata de supravieţuire a bebeluşilor prematuri creşte, numărul acestor copii supravieţuitori dar care au acest handicap (al autismului, n.r.) reprezintă o provocare tot mai mare pentru sănătatea publică", a declarat medicul Jennifer Pinto-Martin, directoarea Centrului de cercetări asupra autismului de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al studiului.

"Noul studiu ne face să credem că o greutate prea mică la naştere ar putea fi un factor de risc pentru autism", a adăugat Pinto-Martin.

Legăturile dintre o greutate mică la naştere şi un ansamblu de probleme cognitive sunt cunoscute de mult timp, însă acest studiu a fost primul care a reliefat faptul că aceşti copii prezintă şi un risc crescut de autism.

"Problemele cognitive de care suferă aceşti copii ar putea masca simptomele autismului", a declarat Jennifer Pinto-Martin, care le recomandă părinţilor copiilor autişti să încerce să depisteze devreme aceste simptome. O depistare precoce a bolii ameliorează rezultatele pe termen lung şi îi poate ajuta foarte mult pe copiii autişti la şcoală şi în societate.

Savanţii americani vor studia în viitorul apropiat potenţialele legături dintre hemoragiile intracraniene - o complicaţie frecvent întâlnită la copiii prematuri - şi autism, cu ajutorul unor teste realizate cu ultrasunete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici