Copiii obezi pot avea boli specifice adulţilor

Specialiştii în nutriţie avertizează că numărul copiilor obezi este în creştere. Potrivit unei cercetări realizate la Cluj, cu date venite de la medicii şcolari, 3,5 la sută dintre minori sunt obezi, susţine prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Fede­raţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul precizează că datele se referă numai la obezitate, dar numărul copiilor cu o greutate mai mare decât cea normală este mult mai ridicat.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Copiii obezi pot avea boli specifice adulţilor

Copiii obezi pot avea boli specifice adulţilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Din păcate, date concrete nu există, dar este suficient să ne uităm în jur şi vom constata că puştii din ziua de azi au câteva kilograme în plus", completează pentru gândul prof. dr. Hâncu. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pre­cizează că studiile care s-au făcut în ultimii ani arată că obezitatea infantilă este în creştere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care până acum erau caracteristice adulţilor, scrie Gândul.

În România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii, susţine prof. dr. Mencinicopschi. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, aşa că sunt la "discreţia" bunicilor, a părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali.

Un alt pericol în ceea ce priveşte educaţia copiilor este faptul că mulţi dintre aceştia sunt sedentari, părinţii îi lasă să îşi petreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, le cumpără tot felul de jucării pentru a-i ţine ocupaţi, uitând că activitatea fizică este esenţială pentru buna dezvoltare a oricărui copil. Părinţii, susţine specialistul, îşi obiş­nuiesc copiii să consume tot felul de sucuri din comerţ, bogate în zaharuri şi alte substanţe nocive pentru organism în loc să bea apă. "Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce părinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism. Nu în ultimul rând, trebuie evitată apariţia stilului de viaţă fast-food", susţine prof. dr. Mencinicopschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici