Copiii stresaţi pot avea, mai târziu, probleme de sănătate

Copiii care îşi petrec primii ani din viaţă în orfelinate iar apoi sunt adoptaţi, chiar de familii iubitoare şi crescând înconjuraţi de afecţiune, sunt predispuşi la a dezvolta probleme ale sistemului imunitar, potrivit unui studiu al Universităţii din Wisconsin, SUA.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Copiii stresaţi pot avea, mai târziu, probleme de sănătate

Copiii stresaţi pot avea, mai târziu, probleme de sănătate (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Chiar şi sănătatea copiilor adoptaţi înainte de vârsta de trei ani şi care şi-au petrecut mai bine de zece ani cu familiile adoptive a fost afectată, în aceeaşi măsură ca şi cea a tinerilor care au crescut în medii abuzive.

"Deşi aceşti copii au schimbat mediul, psihologic ei încă sunt sensibili la stres. Acest lucru poate afecta procesul de învăţare şi comportamentul, precum şi sănătatea, în contextul în care sistemul imunitar le este slăbit", a spus Seth Pollak, profesor în psihologie şi pediatrie la Universitatea din Wisconsin (UW).

Cercetătorii care au luat parte la proiect au studiat nivelul de anticorpi necesari pentru a combate un virus relativ simplu analizând 155 de copii, separaţi în trei grupuri: unii care au crescut cu familii abuzive, unii care au fost adoptaţi şi unii care participă la grupuri de control. În vreme ce două treimi din americani sunt purtători ai acestui virus, ce cauzează răceli însoţite de dureri, majoritatea persoanelor au sistemele imunitare destul de puternice încât să-i ţină piept.

Atât adolescenţii abuzaţi fizic, cât şi cei din orfelinate au avut acelaşi nivel de anticorpi, scăzut şi afectat de condiţiile de stres la care au fost supuşi.

"În ceea ce priveşte opinia cercetătorilor, aceşti copii ar putea dezvolta boli legate de afecţiuni ale sistemului imunitar, precum astm sau alergii", a spus Christopher Coe, profesor în psihologie la UW.

Copiii adoptaţi de familiile americane studiate provin din orfelinate din România, Rusia, Estul Europei şi China. Ei aveau între şase luni şi şapte ani când au fost adoptaţi şi locuiesc cu familiie lor de mai bine de trei ani şi de mai puţin de 13.

"Nu demult spuneam că totul de legat de minte. Dar acum zeitgeistul a ceea ce învăţăm în ştiinţă reprezintă faptul că există o reală conexiune între minte şi corp", a spus profesorul Seth Pollak.

Principalul mesaj al cercetătorilor care au efectuat studiul pentru familiile adoptive a fost: "Implicaţi-vă în adopţii cu ochii larg deschişi, conştienţi de situaţie".

Totodată ei i-au îndemnat pe părinţii adoptivi să ofere iubire şi sprijin acestor copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici