CORONAVIRUS. Gesturi utile şi gesturi inutile

  • Sfaturi şi explicaţii de la specialişti italieni şi francezi, care luptă cu virusul deja de câteva săptămâni
  • Gesturile care salvează sunt tot acelea despre care aţi auzit: limitaţi deplasările, păstraţi o distanţă de 1,5m faţă de alte persoane
Urmărește
2053 afișări
Imaginea articolului CORONAVIRUS. Gesturi utile şi gesturi inutile

CORONAVIRUS. Gesturi utile şi gesturi inutile

În contextul restricţiilor generate de prevenirea răspândirii COVID-19, mulţi dintre noi îşi pun întrebări simple şi practice: ce ajută şi ce nu? Iată câteva sfaturi şi explicaţii de la specialişti italieni şi francezi, care luptă cu virusul deja de câteva săptămâni. 

Fularul sau eşarfa pe gură
 
Chiar dacă nu purtăm măşti chirurgicale (şi nu trebuie, decât dacă suntem deja bolnavi!), când intrăm într-un magazin sau ne încrucişăm pe stradă cu oameni, avem reflexul să ne tragem eşarfa sau fularul pe nas. Potrivit unui studiu chinez de luna trecută, citat de prestigioasa publicaţie Science et Avenir, virusul măsoară între 60 şi 140 nanometri. Pentru comparaţie, un fir de păr are grosimea de 100000nm. În consecinţă, virusul poate trece liniştit prin urzeala ţesăturilor sau tricotajelor. Gestul e inutil şi nu poate decât întreţine un climat de panică şi suspiciune. 
 
Virusul se ia de pe asfalt şi de pe clanţe sau butoane de lift
 
Au apărut informaţii despre capacitatea virusului COVID-19 de a supravieţui chiar şi câteva zile pe anumite suprafeţe. Este adevărat, însă... pentru a te infecta atingând o clanţă sau călcând pe trotuar ar trebui îndeplinite mai multe condiţii: ”Virusul să fie proaspăt, adică un bolnav să fi tuşit sau strănutat în acel loc de curând. Chiar dacă virusul rezistă ore şi chiar zile, încărcătura virală scade relativ repede, asemenea unei baterii. Sub un anumit prag, el nu mai are puterea să ne îmbolnăvească. Pe stradă, ar trebui să calci în ”balta virală”, apoi să atingi cu mâna talpa pantofilor şi să duci degetele la gură. Un scenariu improbabil, valabil şi pentru clanţe, butoane de ascensor sau interfoane. ” a declarat pentru Corriere della sera Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea din Milano. Pentru specialist, spălatul regulat pe mâini şi curăţirea suprafeţelor din casă sunt suficiente. 

Unele primării din Occident spală străzile cu clor

Pentru dr. Giovanni Rezza, responsabil boli infecţioase la Institutul Superior de Sănătate de la Roma, gestul e inutil, costisitor şi ţine doar de populismul unor primari.

Virusul va muri la vară, fac vara în sobă

Unii cred că dacă supraîncălzesc domiciliu, îl vor dezinfecta, ”aducând vara în casă”. Ce trebuie ştiut e că virusul moare la temperatura de 56 grade Celsius. Asta nu se referă la aerul ambiant, ci la temperatura corpului. Pe scurt, dacă am putea supravieţui unei febre de 56 grade, am ucide şi virusul. Duduind sobele sau suprasolicitând centrala de apartament, nu facem decât să creştem facturile. 
 
Gesturile care salvează sunt tot acelea despre care aţi auzit: limitaţi deplasările, păstraţi o distanţă de 1,5m faţă de alte persoane (nu doar pentru că virusul pluteşte în aer, ci pentru că oricând ar putea strănuta şi vă stropi), tuşiţi sau strănutaţi în batiste de unică folosinţă sau în încheietura cotului, nu vă atingeţi faţa fără a vă spăla mâinile în prealabil pentru minim 20 secunde. În casă, păstraţi curăţenia şi dezinfectaţi regulat cu spirt sau clor suprafeţele de contact. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici