- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (09.07.2008, 16:55)
Craniile de cristal de la Londra şi Washington sunt falsuri
Craniile de cuarţ, considerate aztece sau mayaşe, prezente la British Museum din Londra şi Smithsonian Institution din Washington sunt falsuri, la fel ca cel de la muzeul Quai Branly din Paris, conform unui studiu publicat miercuri, în revista Journal of Archaeological Science.
Urmărește
434 afișări
Craniile de cristal de la Londra şi Washington sunt falsuri (Imagine: Mediafax/AFP)
"Craniile (din Londra şi Washington) nu sunt pre-columbiene. Trebuie considerate ca fiind de producţie relativ modernă", conform autorilor articolului, care estimează că, "cel mai probabil, au fost realizate cu mai puţin de un deceniu înainte de a fi puse în vânzare pentru prima dată", în secolul al XIX-lea.
Oamenii de ştiinţă care au analizat craniile au ajuns la concluzia că acestea au fost tăiate şi lustruite cu ustensile datând din era industrială.
La nivel mondial există 12 "cranii de cristal", considerate a fi aztece sau mayaşe, care au apărut pe piaţa antichităţilor la sfârşitul secolului al XIX-lea, nouă dintre acestea fiind deţinute de persoane private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Cercetătorii care au analizat craniul de cristal de la muzeul Quai Branly din Paris au concluzionat, în urmă cu trei luni, că acesta prezenta "urme de abraziune şi de şlefuire realizate cu instrumente moderne", datând, se pare, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Craniul prezent în muzeul londonez, înalt de 15 centimetri, achiziţionat de British Museum în 1897, a fost lucrat la strung pentru a i se da aspectul actual, în timp ce pentru nări şi orbite a fost folosită o foreză. Pe suprafaţa craniului a fost aplicat, cu instrumente de fier şi oţel, oxid natural de aluminiu şi diamant, pentru netezire, după cum a arătat examinarea sa cu un microscop electronic.
În ceea ce priveşte craniul de cristal de la Smithonian Institution, care are o înălţime de 25,5 cm, acesta a fost achiziţionat în 1992. Pe suprafaţa sa au fost observate urme uşoare de ustensile, precum piatra de tocit, instrumente care nu existau în America Latină înainte de apariţia europenilor pe acel teritoriu. Pe de altă parte, într-o cavitate a craniului a fost descoperită carbură de silicon, un compus care se găseşte numai în meteoriţi şi folosit în abrazivele moderne.
În fine, micile iregularităţi ale cuarţului arată că cel din care e făcut craniul de la Londra provine din Alpi, din Brazilia sau din Madagascar, în timp ce acela de la Washington poate avea "numeroase posibile surse", printre care Mexicul şi SUA.
Craniul de la British Museum a trecut, în secolul al XIX-lea, prin mâinile unui comerciant extrem de controversat, Eugène Boban, cunoscut pentru înşelătorie.
Prima achiziţionare cunoscută a craniului de la Smithonian Institution datează din 1960, în Mexic, iar oamenii de ştiinţă cred că el a fost fabricat cu puţin timp înainte de cumpărare.
Cele 12 cranii de cristal au fost întotdeauna înconjurate de mister. S-a spus că ele ar fi fost aduse pe pământ de un popor venit din legendara Atlantida pentru a fi oferite pământenilor, apoi păstrate într-o mare piramidă de către olmeci, mayaşi, apoi azteci, care le-ar fi împrăştiat. Se crede că cele 12 cranii pot mânca sau vorbi şi că au numeroase puteri, odată reunite. Conform unei legende, dacă sunt puse în linie, în ultima zi a calendarului mayaş - 21 decembrie 2012 - pământul nu se va putea răsturna.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău” / Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte
-
astăzi, 21:14
Mişcarea blitz pe care o pregăteşte Ministerul Finanţelor pentru a face rost de bani