- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.02.2023, 12:38)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creaţionismul anulat? LiveScience: Am descoperit ingredientele secrete care au creat viaţa acum 3 miliarde de ani
Anterior se credea că ingredientul secret al apariţiei vieţii pe Pământ a fost lumina Soarelui, fie căldura geotermală şi chimia de pe fundul oceanului.
Urmărește
1885 afișări
Sursa Foto - Wikipedia Commons (Procariotă şi Eucariote: celulă vegetală şi celulă animală)
Biologii nu sunt pe deplin de acord cu privire la locul exact unde a apărut prima viaţă de pe Pământ.
S-ar putea să fi evoluat pe fundul oceanului, în bazine de roci puţin adânci sau din craterele formate de pe urma impactului asteroizilor.
Viaţa de pe Pământ are nevoie de apă pentru a supravieţui, aşa că probabil că viaţa a evoluat pentru prima dată pe fundul oceanelor. Dar apa singură nu este suficientă pentru a da viaţa unor compuşi chimici pentru a deveni organisme, fiinţe biologice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Are nevoie şi de energie.
Astăzi, majoritatea vieţuitoarelor îşi obţin energia din metabolismul glucidelor, dar acele molecule nu existau acum 3,7 miliarde de ani când viaţa a evoluat pentru prima dată.
În timpul eonului Hadean (acum aproximativ 4,6 miliarde până la 4 miliarde de ani), când Pământul a fost în mare parte o lume oceanică, dar una fierbinte din cauza erupţiilor vulcanice, radiaţiile ultraviolete (UV) de la Soare au ajutat la crearea de molecule complexe în bazinele de rocă puţin adânci de pe insulele vulcanice, a spus Eloi Camprubi-Casas, un biolog care studiază originea vieţii la Universitatea din Texas Rio Grande Valley.
„Radiaţiile UV sunt grozave pentru că sunt atât de energice încât vor genera molecule ionizate, făcându-le mai reactive” şi mai probabil să se combine în moleculele mai mari şi mai complexe, necesare pentru a genera elementele de bază ale vieţii, a declarat Camprubi-Casas pentru Live Science.
Problema e că dacă s-ar fi format molecule complexe, ele s-ar fi degradat şi din cauza radiaţiilor solare, neexistând atunci un strat de ozon.
De aceea, Camprubi-Casas şi colegii săi bănuiesc că originea vieţii a avut loc undeva departe de acele iazuri calde, pe fundul mării, unde apa fierbinte, alcalină, s-a amestecat cu apă rece, acidă, creând o supă de energie chimică care ar fi putut oferi o scânteie pentru evoluţia vieţii.
Adânc sub suprafaţa oceanului, zonele de activitate geotermală se formează la graniţele plăcilor pe măsură ce magma se ridică din mantaua Pământului.
Apa rece a oceanului se infiltrează în crăpăturile din aceste zone fierbinţi şi dizolvă mineralele din rocă. Când apa fierbinte se ridică din fisuri şi se varsă în oceanul rece, mineralele precipită, formând „coşuri” de material organic”, a explicat Camprubi-Casas.
Acest fluid este foarte alcalin şi conţine mult hidrogen gazos, iar în timpul Hadeanului, atmosfera Pământului a fost dominată cu dioxid de carbon , din care mare parte s-a dizolvat în ocean, făcând oceanul uşor acid.
Când apa din gurile hidrotermale combinată cu dioxidul de carbon s-a dizolvat în apă, moleculele rezultate au devenit „mult mai active din punct de vedere chimic şi puteţi începe să adăugaţi azot pentru a face aminoacizi sau să adăugaţi azot şi oxigen pentru a forma elementele de bază ale ADN-ului” , a spus Casas.
O teorie despre originea vieţii pe Pământ presupune că impacturile de asteroizi, care au fost mai frecvente în Hadean decât sunt astăzi, ar fi contribuit la formarea vieţii.
Pe un asteroid, un strat de gheaţă ar fi protejat zaharurile simple şi aminoacizii mici, ingredientele brute, dar necesare chimiei prebiotice, de o mulţime de radiaţii dure ale soarelui, a spus Partha Bera, un cercetător la Institutul de Cercetare a Mediului din Bay Area al NASA.
Conform acestei ipoteze de origine a vieţii, atunci când acei asteroizi au lovit Pământul, moleculele extrem de reactive s-ar fi amestecat cu alte molecule simple din ocean pentru a crea chimia complexă necesară pentru a porni viaţa. În acest caz, sursa de energie ar fi fost şi căldura geotermală, a spus Bera.
Deoarece există foarte puţine (şi mici) mostre de rocă din această perioadă din istoria Pământului, este imposibil să ştim exact care sursă de energie a declanşat originea vieţii.
Părerile rămân împărţite - soarele, chimia geotermală sau căldura geotermală ori asteroizii. Dar în orice caz, pare-se că viaţa nu a avut nevoie de o zeitate ca să-şi facă apariţia, cel puţin nu aşa cum descrie cartea Genezei din Vechiul Testament.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe