Creierul uman ar conţine o linguriţă de microplastice, afirmă cercetătorii

  • Studiul recent a descoperit că microplastice, inclusiv nanoplastice, au fost detectate în ţesutul cerebral uman, cu niveluri semnificativ mai mari decât în ficat şi rinichi, iar concentraţiile au crescut cu 50% între 2016 şi 2024.
  • Deşi există o corelaţie între concentraţiile mari de microplastice şi demenţă, cercetătorii nu pot stabili o relaţie cauzală, lăsând deschisă posibilitatea ca schimbările cerebrale din demenţă să permită acumularea de microplastice.
  • Microplasticele pot traversa bariera hematoencefalică, posibil transportate de grăsimile din organism, iar studiile recente au asociat concentraţiile mari de microplastice cu riscuri de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Creierul uman ar conţine o linguriţă de microplastice, afirmă cercetătorii

Sursa foto: Pexels

Noile cercetări dezvăluie că creierul uman ar putea conţine până la cantitatea unei linguriţe de microplastice, cu concentraţii care au crescut cu 50% între 2016 şi 2024, scrie Smithsonian Magazine.
 
Studiul, publicat în Nature Medicine, a descoperit că aceste mici particule de plastic au fost detectate în ţesutul cerebral uman, cu niveluri semnificativ mai mari decât în ţesuturile ficatului şi rinichilor. 
 
Cercetătorii au analizat mostre de ţesut cerebral de la indivizi decedaţi între 1997 şi 2024, unii diagnosticaţi cu demenţă, şi au observat o creştere alarmantă a nivelurilor de microplastice în ultimii opt ani.
 
Deşi studiul stabileşte o corelaţie între concentraţiile mari de microplastice şi demenţă, nu confirmă o relaţie cauzală. Cercetătorii nu sunt siguri dacă microplasticele contribuie la demenţă sau dacă schimbările în creier cauzate de boală permit acumularea unor particule de plastic suplimentare. Cu toate acestea, prezenţa în creştere a acestor poluanţi în creier este îngrijorătoare.
 
Microplasticele, care provin din descompunerea obiectelor de zi cu zi, precum ambalajele şi îmbrăcămintea, au fost găsite peste tot  în întreaga lume, inclusiv în corpul uman. 
 
Studiul sugerează, de asemenea, că aceste particule pot traversa bariera hematoencefalică, posibil transportate de grăsimile din organism. 
 
Deşi efectele exacte ale microplasticelor asupra sănătăţii sunt încă neclare, studiile recente au asociat concentraţiile mari din arterele umane cu riscuri crescute de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale. 
 
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege impactul pe termen lung asupra sănătăţii creierului şi cum microplasticele ajung în creier.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici