- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.03.2009, 17:48)
Creşterea nivelului de CO2, similară cu cea din era glaciară
La sfârşitul erei glaciare a avut loc o creştere a nivelului de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, o consecinţă a unei modificări în circulaţia vânturilor, fenomen înregistrat şi în epoca actuală, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.
Urmărește
182 afișări
Creşterea nivelului de CO2, similară cu cea din era glaciară (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit acestui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Columbia, este posibil ca o modificare în direcţia vânturilor, produsă în urmă cu 17.000 de ani, să fi contribuit la transportarea unor mari cantităţi de dioxid de carbon din Oceanul Austral spre Antarctica.
Direcţia şi forţa vânturilor au un efect direct asupra curenţilor marini, a căror viteză determină, parţial, emisia de CO2 în atmosferă, au indicat autorii acestui studiu.
Dacă viteza curenţilor marini creşte, apele de adâncime din oceane, bogate în dioxid de carbon, urcă la suprafaţă şi eliberează gazul în atmosferă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Potrivit cercetătorilor, schimbări asemănătoare în circulaţia vânturilor la nivelul Oceanului Austral au avut loc şi pe parcursul ultimilor patruzeci de ani. Iar emisiile de CO2 din atmosferă care au rezultat din acest fenomen ar putea fi suficient de importante pentru a zădărnici eforturile depuse în prezent în lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră.
Oamenii de ştiinţă au studiat dezvoltarea planctonului în apele australe şi au constatat o creştere a numărului acestor organisme către sfârşitul erei glaciare, o consecinţă a urcării spre suprafaţă a apelor de adâncime, bogate în nutrimente.
Un studiu internaţional publicat în 2007 a demonstrat ideea că Oceanul Austral are o capacitate tot mai scăzută de a absorbi dioxidul de carbon, din cauza încălzirii globale.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe