Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa

Un infarct care se produce în cursul dimineţii riscă să fie mai grav decât unul produs în cursul serii, potrivit unui studiu publicat pe site-ul revistei Heart Journal ce face parte din grupul British Medical Journal

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa

Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa (Imagine: Shutterstock)

Se ştie de mult timp că ritmul circadian influenţează mai multe procese cardiovasculare, precum presiunea sangvină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor de cord, care au tendinţa de a se produce mai frecvent în momentul în care oamenii se trezesc.

Cercetătorii din Madrid, coordonaţi de medicul Borja Ibanez de la Centrul naţional pentru cercetări cardiovasculare (CNIC), au încercat să determine legătura dintre momentul producerii atacului cardiac şi pagubele pe care acesta le provoacă, mai ales asupra ţesuturilor devenite inerte în urma unei întreruperi prelungite a alimentării cu sânge.

Pentru a măsura acest impact, savanţii spanioli au monitorizat concentraţia unei anumite enzime din sângele celor 811 pacienţi internaţi într-o secţie de terapie coronariană din spitalul San Carlos din Madrid, între 2003 şi 2009.

Pacienţii care aveau cea mai mare cantitate de ţesut cardiac distrus au fost aceia care au suferit un infarct între ora 06.00 şi ora 12.00, iar concentraţiile lor din enzima vizată au fost cu 21% mai mari în comparaţie cu cele ale pacienţilor care au suferit un infarct în intervalul 18.00 - 24.00.

Dintre cei 811 pacienţi, 269 au suferit atacuri de cord în intervalul 06.00 - 12.00, 240, în intervalul 12.00 - 18.00, 161, în intervalul 18.00 - 24.00, şi 141, în intervalul 24.00 - 06.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici