- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.08.2012, 12:34)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Misiunile spre solul planetei Marte de la începutul anilor 1960 şi până în prezent
Plasarea cu succes a unui dispozitiv spaţial pe suprafaţa planetei Marte este o operaţiune deosebit de complicată, iar din cele 14 tentative iniţiate din anii 1960 de URSS, apoi de Rusia, dar mai ales de Statele Unite ale Americii, doar jumătate au fost încununate cu succes.
Urmărește
635 afișări
Misiunile spre solul planetei Marte de la începutul anilor 1960 şi până în prezent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
NASA, al cărei robot Curiosity a ajuns cu bine, luni, pe planeta roşie, este singura agenţie spaţială din lume care a reuşit până în prezent să exploreze solul marţian, cu şase dispozitive spaţiale. Înainte de Curiosity, cel mai recent dintre acestea a fost Phoenix, în 2008.
Istoricul celor 14 misiuni spaţiale pe Marte:
Noiembrie 1960 (URSS): Sputnik 22 s-a dezintegrat rapid, înainte de a atinge orbita terestră.
Noiembrie 1971 (URSS): Marte 2 s-a prăbuşit pe suprafaţa planetei Marte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Decembrie 1971 (URSS): Marte 3 a realizat prima coborâre reuşită pe Marte. Deşi această sondă a funcţionat doar 15 secunde, ea a reuşit să transmită câteva imagini.
Martie 1974 (URSS): Marte 6 a încetat orice comunicare cu Terra înainte de a coborî pe Marte.
Martie 1974 (URSS): Marte 7 a eşuat în încercarea de a se plasa pe orbita marţiană.
Iulie-august 1976 (SUA): Viking 1 (iulie) şi Viking 2 (august) sunt primele sonde care au reuşit să coboare şi să funcţioneze pe suprafaţa planetei roşii, de unde au transmis pe Terra imagini şi analize chimice ale solului marţian.
Noiembrie 1996 (Rusia): Marte 96 - tentativă de lansare eşuată.
Septembrie 1997 (SUA): Mars Pathfinder reuşeşte să plaseze simultan o sondă pe orbită şi un mic robot pe solul marţian.
Decembrie 1999 (SUA): Sonda Mars Polar Lander s-a prăbuşit pe suprafaţa marţiană.
Ianuarie 2004 (SUA): Cei doi roboţi - Spirit şi Opportunity - din gama Mars Exploration Rovers au coborât cu succes pe Marte, la un interval de o lună unul faţă de celălalt. Opportunity continuă să funcţioneze şi în prezent.
Decembrie 2004 (Uniunea Europeană): Beagle 2 a pierdut contactul cu centrul de control terestru înainte de a atinge suprafaţa marţiană.
Mai 2008 (SUA): Mars Phoenix a funcţionat timp de 155 de zile pe suprafaţa marţiană, în regiunea arctică a acestei planete.
Pe lângă aceste 14 misiuni de plasare a unor dispozitive pe solul marţian, alte 29 de misiuni au avut ca obiectiv plasarea unor sonde pe orbita lui Marte sau survolarea planetei. Şi în acest caz, rata eşecurilor a fost una ridicată.
În prezent, există trei sonde care funcţionează pe orbita marţiană - două americane şi una europeană. Americanii au plasat pe orbita marţiană sondele Mars Odyssey, în octombrie 2001, respectiv Mars Reconnaissance Orbiter, în decembrie 2006. Europenii au lansat cu succes sonda Mars Express, care este activă din februarie 2003.
Din totalul celor 43 de misiuni spre Marte ce au fost lansate în aproximativ 40 de ani, doar 12 s-au bucurat de un succes total - cele mai multe fiind americane.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe