- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (13.06.2011, 13:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei. Care sunt cauzele
Omenirea a cucerit Everestul şi a aterizat pe Lună, dar, deşi tindem să credem că suntem mai buni decât predecesorii noştri, se pare că fizic suntem mai mici. Experţii de la Universitatea Cambridge spun că omul modern este cu 10% mai scund şi mai slab decât strămoşul său vânător-culegător.
Urmărește
2090 afișări
Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei. Care sunt cauzele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Şi ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, se pare că şi creierul nostru este mai mic, relatează dailymail.co.uk.
Declinul a avut loc de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, principalele cauze fiind înclinaţia spre agricultură, cu diete mai sărace şi urbanizarea, care compromite sănătatea. Teoria se bazează pe rămăşiţe umane fosilizate găsite în Africa, Europa şi Asia.
"Putem observa că oamenii au evoluat continuu dar modificarea mărimii corpului nu a fost substanţială până acum 10.000 de ani. Întrebarea este de ce s-a întamplat asta tocmai atunci", spune Martha Lahr, expert în evoluţia umană.
Perioada în care s-a petrecut această schimbare se pare că ar coincide cu transformarea tot mai multor triburi de vânători-culegători în agricultori. Deşi agricultura oferea destulă hrană, gama de alimente s-a restrâns şi a lăsat loc deficienţelor de vitamine şi minerale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Totuşi, extinderea activităţilor agricole nu explică şi micşorarea creierului. Acesta măsura în urmă cu 20.000 de ani aproximativ 1.500 de centimetri cubi. Media mărimii creierului omului modern este de 1.350 de centimetri cubi, diferenţa fiind de mărimea unei mingi de tenis. Dar această transformare nu înseamnă că suntem mai puţin inteligenţi, ci doar că am învăţat să ne folosim mai bine resursele.
"Micşorarea creierului înseamnă o eficienţă mai mare, economisind energie, la fel ca în cazul procesorului unui calculator", explică Martha Lahr.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe