Cum arăta supercontinentul Gondwana? Fragmente din străvechiul continent au fost găsite pe fundul Oceanului Indian

Savanţii australieni care au explorat zone necunoscute din Oceanul Indian au anunţat, joi, că au descoperit fragmente din străvechiul Gondwana, un super-continent care aduna laolaltă, în urmă cu multe milioane de ani, toate continentele aflate în zilele noastre în emisfera sudică.

Urmărește
1625 afișări
Imaginea articolului Cum arăta supercontinentul Gondwana? Fragmente din străvechiul continent au fost găsite pe fundul Oceanului Indian

Cum arăta supercontinentul Gondwana? Fragmente din străvechiul continent au fost găsite pe fundul Oceanului Indian (Imagine: Wikipedia)

Două "insule" scufundate au fost descoperite pe fundul oceanului, în apele internaţionale, la o distanţă de 1.600 de kilometri de vestul Australiei, în timpul unei misiuni de recunoaştere întreprinsă în luna octombrie.

Insulele scufundate conţin fosilele unor vieţuitoare obişnuite să trăiască în ape puţin adânci, ceea ce înseamnă că acele stânci se aflau, la un anumit moment, la nivelul mării sau chiar deasupra mării, a explicat Jo Whittaker, geofizician la Universitatea din Sydney, care a făcut parte din misiunea de explorare.

Insulele nu au putut fi create de activitatea vulcanică submarină, a adăugat ea.

Această descoperire ar putea să îi ajute pe specialişti să înţeleagă mai bine felul în care Gondwana s-a rupt, dând naştere Australiei, Antarcticii şi Indiei, în urmă cu 80-130 de milioane de ani, a precizat Jo Whittaker.

Cercetătoarea australiană doreşte să studieze în continuare deriva Indiei mai întâi spre nord-vest, apoi spre nord, deoarece partea de nord-est a peninsulei indiene, în trecut unită cu Australia, a lovit Eurasia, dând naştere munţilor Himalaya.

"Ştim, în mare, locul în care se găseau aceste continente, dar nu cu precizie. Oceanul Indian oriental este una dintre zonele lumii oceanice cel mai puţin explorate în termeni tectonici", a adăugat Jo Whittaker.

Eşantioane de granit au fost recoltate de pe faleza uneia dintre "insule", la o adâncime de 2.000 de metri sub nivelul mării. Ele trebuie datate, însă oamenii de ştiinţă estimează deja că acele roci au o vechime de 1 miliard de ani.

Eşantioanele vor fi apoi comparate cu mostre recoltate de pe coasta de vest a Australiei, pentru a determina zona în care continentul Gondwana s-a spart în bucăţi. Ele nu vor putea fi însă comparate cu eşantioane din India, deoarece zona de fractură "s-a prăbuşit în momentul formării munţilor Himalaya", a explicat cercetătoarea australiană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici