- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (12.11.2010, 15:21)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul?
Cercetătorii americani au descifrat modul elegant în care felinele beau apă sau lapte fără să îşi murdărească niciodată botul, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
111 afișări
Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul? (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi de la Universitatea Princeton au analizat cu ajutorul unor înregistrări video maniera în care pisicile şi alte câteva feline sălbatice obişnuiesc să bea apă sau lapte.
Oamenii de ştiinţă au aflat astfel că felinele utilizează cu maximă eficienţă echilibrul dintre două forţe fizice - gravitaţia şi inerţia.
Se ştia deja că, pentru a bea, pisicile îşi întind limba către vasul cu apă şi curbează vârful limbii pentru a-i da forma unui polonic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Acest detaliu a fost observat pentru prima oară de un inginer de la MIT, în 1940, cu ajutorul unei camere video.
Însă, cu ajutorul unor camere video performante din zilele noastre, autorii studiului au remarcat faptul că doar vârful limbii pisicii atinge lichidul din bol.
Spre deosebire de câini, pisicile nu îşi introduc toată limba în apă sau în lapte atunci când beau, ci recurg la acest mecanism mult mai subtil şi mai elegant.
De fapt, vârful limbii pisicii abia atinge suprafaţa lichidului, animalul retrăgându-şi limba cu mare viteză. În acest fel se formează o coloană de lichid între limba în mişcare a animalului şi suprafaţa lichidului, pe care pisica o captează imediat, închizându-şi botul, lăsându-şi imaculate atât mustăţile, cât şi buzele.
Coloana de lichid rezultă din echilibrul delicat dintre gravitaţie, care atrage lichidul către bol, şi inerţie, care în fizică se referă la tendinţa unui obiect sau a unui lichid de a-şi continua mişcarea începută, atât timp cât nu i se opune o altă forţă, au explicat autorii studiului.
Pisicile ştiu instinctiv cu ce viteză trebuie să "lingă" suprafaţa lichidului - de patru ori pe secundă, în medie - pentru a menţine un echilibru perfect între cele două forţe şi momentul în care trebuie să închidă botul.
Dacă aşteaptă o fracţiune de secundă mai mult, forţa de gravitaţie învinge forţa de inerţie, iar lichidul cade în bol.
De fiecare dată când atinge apa cu limba, pisica captează, în medie, 0,1 mililitri de lichid, potrivit calculelor savanţilor americani.
Deşi pisicile domestice ating suprafaţa lichidului de patru ori pe secundă, felinele de talie mare au învăţat să încetinească această mişcare, fără a "sparge" coloana de lichid, şi sunt capabile să lingă în mod natural mult mai încet, fără nicio problemă.
Citește pe alephnews.ro: Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Felicitările de Crăciun au devenit o parte esențială a spiritului vesel din perioada sărbătorilor. Care este istoria acestora
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30