Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul?

Cercetătorii americani au descifrat modul elegant în care felinele beau apă sau lapte fără să îşi murdărească niciodată botul, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul?

Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul? (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi de la Universitatea Princeton au analizat cu ajutorul unor înregistrări video maniera în care pisicile şi alte câteva feline sălbatice obişnuiesc să bea apă sau lapte.

Oamenii de ştiinţă au aflat astfel că felinele utilizează cu maximă eficienţă echilibrul dintre două forţe fizice - gravitaţia şi inerţia.

Se ştia deja că, pentru a bea, pisicile îşi întind limba către vasul cu apă şi curbează vârful limbii pentru a-i da forma unui polonic.

Acest detaliu a fost observat pentru prima oară de un inginer de la MIT, în 1940, cu ajutorul unei camere video.

Însă, cu ajutorul unor camere video performante din zilele noastre, autorii studiului au remarcat faptul că doar vârful limbii pisicii atinge lichidul din bol.

Spre deosebire de câini, pisicile nu îşi introduc toată limba în apă sau în lapte atunci când beau, ci recurg la acest mecanism mult mai subtil şi mai elegant.

De fapt, vârful limbii pisicii abia atinge suprafaţa lichidului, animalul retrăgându-şi limba cu mare viteză. În acest fel se formează o coloană de lichid între limba în mişcare a animalului şi suprafaţa lichidului, pe care pisica o captează imediat, închizându-şi botul, lăsându-şi imaculate atât mustăţile, cât şi buzele.

Coloana de lichid rezultă din echilibrul delicat dintre gravitaţie, care atrage lichidul către bol, şi inerţie, care în fizică se referă la tendinţa unui obiect sau a unui lichid de a-şi continua mişcarea începută, atât timp cât nu i se opune o altă forţă, au explicat autorii studiului.

Pisicile ştiu instinctiv cu ce viteză trebuie să "lingă" suprafaţa lichidului - de patru ori pe secundă, în medie - pentru a menţine un echilibru perfect între cele două forţe şi momentul în care trebuie să închidă botul.

Dacă aşteaptă o fracţiune de secundă mai mult, forţa de gravitaţie învinge forţa de inerţie, iar lichidul cade în bol.

De fiecare dată când atinge apa cu limba, pisica captează, în medie, 0,1 mililitri de lichid, potrivit calculelor savanţilor americani.

Deşi pisicile domestice ating suprafaţa lichidului de patru ori pe secundă, felinele de talie mare au învăţat să încetinească această mişcare, fără a "sparge" coloana de lichid, şi sunt capabile să lingă în mod natural mult mai încet, fără nicio problemă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici