Cum previn magneţii infarctele

Magneţii ar putea preveni producerea infarctelor, deoarece sunt la fel de eficienţi ca aspirina în ceea ce priveşte scăderea vâscozităţii sangvine, potrivit unui studiu recent publicat în Statele Unite.

Urmărește
1315 afișări
Imaginea articolului Cum previn magneţii infarctele

Cum previn magneţii infarctele (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii de la Universitatea Temple din statul american Michigan au construit un dispozitiv care utilizează magneţi pentru a scădea vâscozitatea carburanţilor şi consideră că un dispozitiv similar ar putea avea acelaşi efect asupra sângelui uman, informează dailymail.co.uk.

Profesorul Ronhjia Tao este unul dintre primii cercetători care au folosit câmpurile electrice şi magnetice pentru a scădea gradul de vâscozitate a combustibililor, în 2008. El consideră că acest dispozitiv ar putea să acţioneze de o manieră similară asupra sistemului circulator uman.

Deoarece celulele roşii din sânge conţin fier, cercetătorii americani au putut să reducă gradul de vâscozitate (rezistenţa la curgere) sangvină cu 20 - 30%, după ce pacienţii au fost supuşi timp de un minut unui câmp magnetic. Intensitatea acestui flux magnetic a fost de 1,3 Telsa, aceeaşi intensitate folosită de un dispozitiv RMN.

După ce au testat numeroase probe de sânge în laborator, savanţii americani au descoperit faptul că fluxul magnetic polarizează celulele roşii, făcându-le să se grupeze în lanţuri mici, facilitând curgerea sângelui.

Aceste lanţuri sunt mai mari decât o celulă individuală şi se orientează spre centrul fluxului sangvin, reducând frecarea de pereţii vaselor de sânge. În acest fel se reduce vâscozitatea sângelui, iar acesta circulă mai repede.

După oprirea aparatului care producea acel câmp magnetic, vâscozitatea sangvină a revenit treptat la valoarea iniţială, pe parcursul câtorva ore.

Medicamentele, precum aspirina, reprezintă singura metodă cunoscută de medici până în prezent pentru a scădea vâscozitatea sangvină. Aceste medicamente produc însă uneori efecte secundare nedorite.

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista medicală Physical Review E.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici