- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (27.10.2011, 17:18)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum rezistă creierul ciocănitoarei? Cercetătorii au descoperit motivul pentru e atât de bine protejat
Cercetătorii au aflat motivele pentru care ciocănitorile nu se rănesc la cap în timp ce lovesc scoarţa copacilor în căutarea hranei, descoperirea putând fi utilă pentru conceperea unor echipamente de protecţie pentru capul uman.
Urmărește
2612 afișări
Cum rezistă creierul ciocănitoarei? Cercetătorii au descoperit motivul pentru e atât de bine protejat
Acest studiu, publicat în PLOS One, a fost realizat cu ajutorul unor înregistrări video slow-motion, al unor imagini obţinute cu ajutorul razelor X şi al unor simulări pe computer, informează bbc.co.uk.
De mulţi ani, specialiştii examinează anatomia craniului ciocănitorilor pentru a descoperi cum reuşesc să nu îşi rănească creierul.
Astfel, aceste păsări au un spaţiu subdural mic între creier şi craniu astfel încât acest organ nu are suficient spaţiu pentru a se mişca, aşa cum se întâmplă în cazul oamenilor. De asemenea, lungimea creierului din partea superioară în cea inferioară a craniului este mai mare decât cea din faţă în partea anterioară, deci forţa acţionată asupra craniului în urma impactului este preluată de o regiune mai mare a creierului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cercetătorii au descoperit trei factori care protejează creierul ciocănitorilor. Primul este hioidul - echivalentul mărului lui Adam uman -, un os foarte bine dezvoltat care porneşte din partea inferioară a ciocului, face o buclă prin nări, dedesubt şi în partea inferioară a craniului şi se opreşte la frunte. Hioidul acţionează ca o centură de siguranţă a creierului, mai ales după impactul iniţial.
Totodată, partea inferioară şi cea superioară a ciocului sunt inegale, la fel şi forţa transmisă de la vârful ciocului, iar această asimetrie uşurează greutatea aplicată asupra creierului.
De asemenea, structurile osoase spongioase plate din diferite puncte ale craniului ajută la distribuirea forţelor aplicate asupra craniului.
Ming Zhang, de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, coordonatorul acestui studiu, a declarat că creierul ciocănitorilor este protejat de cei trei factori luaţi împreună şi nu de o singură trăsătură dintre acestea.
Cercetătorul a mai spus că sunt necesare mai multe studii privind această problemă interesantă, care ar putea ajuta la dezvoltarea unor echipamente de protecţie pentru oameni.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe