- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.10.2010, 17:09)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum s-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei de pe Marte? NASA lansează o misiune care va studia climatul din trecut al planetei roşii
NASA, agenţia spaţială americană, a aprobat, marţi, o misiune care are scopul de a determina motivele care au condus la rarefierea atmosferei planetei Marte în urmă cu câteva miliarde de ani.
Urmărește
100 afișări
Cum s-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei de pe Marte? NASA lansează o misiune care va studia climatul din trecut al planetei roşii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Laboratorul de fizică spaţială şi atmosferică al Universităţii Colorado din oraşul american Boulder este coordonatorul ştiinţific al acestei misiuni ce poartă numele "Mars Atmosphere and Volatile Evolution" (MAVEN).
În afara cercetărilor care vor viza climatul din trecut al planetei roşii, oamenii de ştiinţă vor studia potenţialul lui Marte de a susţine viaţa de-a lungul unor epoci diferite.
Această misiune va avea la dispoziţie trei instrumente principale care vor analiza în principal atmosfera marţiană şi interacţiunile acesteia cu Soarele, a precizat Bruce Jakosky, directorul adjunct al Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP), coordonatorul acestui proiect spaţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
"O mai bună cunoaştere a structurii atmosferei lui Marte şi a felului în care au dispărut în spaţiu o serie de compuşi volatili, precum CO2, dioxidul de azot şi apa, este necesară în zilele noastre, pentru a înţelege mai bine planeta Marte", a declarat Bruce Jakosky.
Câteva indicii de la suprafaţa planetei Marte, precum formaţiunile geologice asemănătoare unor albii de râuri secate şi prezenţa unor minerale ce se formează doar în prezenţa apei, i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să creadă că Marte a avut într-un trecut îndepărtat o atmosferă densă şi a dispus de resurse de apă în stare lichidă la suprafaţa planetei.
Cea mai mare parte a atmosferei marţiene s-a pierdut în urma unei schimbări climatice ce a avut proporţiile unui cataclism.
Lansarea vehiculului spaţial care va avea la bord trei instrumente ştiinţifice este prevăzută pentru noiembrie 2013.
Grupul aerospaţial Lockheed Martin va fabrica vehiculul spaţial având ca model sondele orbitale marţiene americane Mars Odyssey şi Mars Reconnaissance Orbiter, lansate de NASA în 2001, respectiv în 2005.
Specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena (California) vor asigura sistemul de navigaţie al vehiculului.
Centrul pentru zboruri spaţiale Goddard pe care NASA îl deţine în statul Maryland şi laboratorul pentru ştiinţe spaţiale din cadrul Universităţii Berkeley din California vor construi instrumentele ştiinţifice necesare acestei misiuni pe Marte.
Poiectul MAVEN are un cost estimat la 438 de milioane de dolari, în această sumă nefiind inclus costul lansării vehiculului spaţial şi nici al echipamentelor de telecomunicaţii adiacente.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti