- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (27.02.2016, 09:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum să îmbătrâneşti frumos. 4 secrete de la nonagenari
Există multe motive pentru care unii oameni trăiesc o viaţă lungă şi sănătoasă, iar alţii nu. Dar, cu siguranţă, genele reprezintă numai unul dintre ele. Cercetătorii au studiat nonagenarii cu o stare bună de sănătate pentru a descoperi ce anume face diferenţa.
Urmărește
2074 afișări
Cum să îmbătrâneşti frumos. 4 secrete de la nonagenari (Imagine: Shutterstock)
Deşi genele ne sunt transmise de părinţi, stilul de viaţă şi dieta joacă şi ele un rol esenţial, informează csid.ro.
Alimentaţia, activitatea fizică sau stresul pot modifica modul în care funcţionează genele prin adăugarea unor “etichete chimice” care acţionează asemeni unor comutatoare şi ne influenţează starea de sănătate şi longevitatea. Studiul acestor mecanisme este cunoscut sub numele de epigenetică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Într-o serie de studii (cunoscute sub numele de BELFAST) asupra nonagenarilor cu o stare bună de sănătate s-a arătat că participanţii aveau mai puţine gene responsabile de bolile cardiovasculare şi au fost identificate genele care întăresc sistemul imunitar.
Alături de informaţiile din studiu BELFAST, persoanele au fost întrebate de ce cred că au avut o viaţă atât de lungă şi o stare de sănătate bună. Istoricul familiei şi poveştile personale pot reprezenta instrumente puternice în asociere cu analiza genomică.
Genele şi starea de sănătate
Ellie, în vârstă de 99 de ani, spune: „Cred că longevitatea s-a aflat în genele familiei mele – toate rudele de sex feminin ale mamei mele au trăit peste 90 de ani. Pot să-mi amintesc veri şi mătuşi, toţi cu vârste de peste 90 de ani. Pe de altă parte, bărbaţii nu au trăit la fel de mult.”
De fapt, Ellie a observat un lucru pe care nici oamenii de ştiintă nu îl pot explica încă foarte clar: femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Dovezile de până acum sugerează că ar putea fi o legătură între expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini în timpul vieţii intrauterine şi creşterea riscului de a dezvolta anumite afecţiuni legate de vârstă.
Un corp activ pentru o minte activă
Toate persoanele care au luat parte la studiu au vorbit despre importanţa de a te păstra cât mai activ fizic şi mental. Robert, unul dintre subiecţii analizaţi consideră că secretul longevităţii sale se află în faptul că a muncit din greu toată viaţa.
Norman, în vârstă de 95 de ani, povesteşte: "Am încheiat şcoala la 16 ani şi a trebuit să muncesc. În acele vremuri nu era ca acum când poţi să-ţi continui educaţia până la 23 sau 24 de ani." Fratele său, Joyce de 96 de ani, adaugă: "Amândoi am muncit din greu, sunt sigur de asta." Samuel (95) îşi ţine mintea ocupată şi tocmai a terminat de scris cea de a zecea carte.
Beneficiile pentru sănătate ale activităţii fizice sunt imposibil de ignorat. Mişcarea regulată ne schimbă epigenomul activând genele care îmbunătăţesc activitatea musculară. Exerciţiile fizice ne protejează doar muşchii, ci şi creierele. Cu cât faci mai multă mişcare, cu atât efectul este mai vizibil. Mişcarea este benefică la orice vârstă şi nu este nicioadată prea târziu să începi!
O dietă sănătoasă
Mulţi dintre participanţii la studiu au menţionat importanţa alimentaţiei. Norman mărturiseşte:” Întotdeauna am avut o viaţă liniştită, nu am fumat sau băut şi am fost atent cu alimentaţia mea. Nu am mâncat junk food.” Fratele său, Joyce, adaugă: “Întotdeauna am fost atenţi la dietă, nu am fumat niciodată, cu excepţia câtorva luni.”
Există mult adevăr în zicala: "Eşti ceea ce mănânci". Cercetătorii au oferit nenumărate dovezi că fructele şi legumele pot atenua genele asociate cu cancerul sau ne pot proteja de cancer prin modificarea markerilor epigenetici. Foarte puţini dintre subiecţii analizaţi au fumat de-a lungul vieţii, evitând astfel efectele epigenetice ale fumatului printre care se numără deteriorarea plamânilor şi un risc mai ridicat de a suferi de cancer şi demenţă.
O atitudine optimistă
Mulţi dintre participanţii la studiu s-au descris ca fiind fericiţi, întotdeauna bucuroşi, foarte rar trişti şi mulţumiţi cu viaţa şi familia lor. Samuel în vârstă de 95 de ani spune: "Întotdeauna am fost interesat de oameni, de viaţă." Sora sa Esther, 93 de ani, a adăugat: "Sunt interesată de multe subiecte, mă intereesază tot ce se petrece în jurul meu."
Majoritatea persoanelor au spus că sunt fericite în cea mai mare parte a timpului. Abilitatea sau disponibilitatea de a face faţă situaţiilor dificile este o altă atitudine comună observată la mulţi dintre cei intervievaţi. Eileen, 96 de ani, spune: "Pur şi simplu iau lucrurile aşa cum sunt."
Ca să îmbătrâneşti frumos nu trebuie doar să te fereşti de boli şi să fii capabil să trăieşti independent, trebuie să ai şi o viaţă socială activă. Prietenii şi familia sunt factori importanţi în acest proces, reducând riscul morţii premature şi fiind de mare ajutor pentru a a face faţă situaţii stresante.
Modificările epigenetice ale genelor oferă explicaţii despre modul în care dieta, mişcarea, stresul şi expunerea la toxine şi infecţii pot modifica genele şi predispoziţia la anumite boli. Alegerile pe care le faci zi de zi şi un stil de viaţă sănătos au impact semnificativ asupra modului în care îmbătrânim.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe