- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (29.10.2024, 12:29)
- Iris Dutescu
Cum să scapi de coşmaruri. Studiu: Coşmarurile pot fi reduse la tăcere printr-un singur acord de pian
Cercetătorii au descoperit că folosirea unor tehnici non-invazive pentru a ne manipula emoţiile ar putea reduce coşmarurile care ne chinuie somnul, informează marţi Science Alert.
Urmărește
855 afișări
Cum să scapi de coşmaruri. Studiu: Coşmarurile pot fi reduse la tăcere printr-un singur acord de pian
Un studiu efectuat pe 36 de pacienţi diagnosticaţi cu o tulburare de coşmar a arătat că o terapie non-invazivă simplă a redus frecvenţa viselor lor urâte.
Oamenii de ştiinţă i-au invitat pe voluntari să îşi rescrie cele mai frecvente coşmaruri într-o notă pozitivă şi apoi le-au pus sunete asociate cu experienţe pozitive în timp ce dormeau.
„Există o relaţie între tipurile de emoţii trăite în vise şi bunăstarea noastră emoţională”, a explicat psihiatrul Lampros Perogamvros.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Pe baza acestei observaţii, ne-am gândit că am putea ajuta oamenii prin manipularea emoţiilor în visele lor. În acest studiu, am arătat că putem reduce numărul de vise încărcate emoţional şi negative la pacienţii care suferă de coşmaruri”, a adăugat el.
Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri. Jumătate dintre participanţi au fost expuşi unei sesiuni de TMR (reactivarea memoriei ţintite, care constă în redarea unor sunete pe care oamenii au fost antrenaţi să le asocieze cu un anumit stimul, în timp ce persoanele respective dorm) în care s-a stabilit o asociere între o versiune pozitivă a coşmarurilor lor şi un anumit sunet.
Cealaltă jumătate a fost folosită ca grup de control, imaginându-şi o variantă mai puţin înfricoşătoare a coşmarului, dar fără expunere la sunete pozitive.
Ambele grupuri au primit căşti speciale pentru somn, care redau un acord de pian C69 la fiecare 10 secunde în timpul somnului REM, atunci când coşmarurile apar cel mai frecvent.
După două săptămâni de ţinere a unui jurnal de vise şi apoi după trei luni fără nicio intervenţie, ambele grupuri au fost evaluate.
La începutul studiului, grupul de control avea, în medie, 2,58 coşmaruri pe săptămână, iar grupul TMR avea o medie de 2,94. La final, grupul de control a ajuns la 1,02 coşmaruri pe săptămână, în timp ce grupul TMR a scăzut până la doar 0,19. Mai mult decât atât, grupul TMR a raportat o creştere a numărului de vise fericite.
„Am fost surprinşi pozitiv de cât de bine au respectat şi tolerat participanţii procedurile de studiu, de exemplu efectuarea terapiei de repetare a imaginilor în fiecare zi şi purtarea benzii de somn în timpul nopţii”, a spus Perogamvros.
„Am observat o scădere rapidă a coşmarurilor, iar visele au devenit mai pozitive din punct de vedere emoţional. Pentru noi, cercetători şi clinicieni, aceste rezultate sunt foarte promiţătoare atât pentru studiul procesării emoţionale în timpul somnului, cât şi pentru dezvoltarea de noi terapii”, a adăugat el.
Cercetarea echipei a fost publicată în Current Biology.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump