- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (02.02.2009, 18:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum se apără organismul împotriva cancerului
Cercetătorii au descoperit veriga lipsă din mecanismul prin care celulele organismului se apără împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat în revista Genes and Development, preluat de bbc.co.uk.
Urmărește
31 afișări
Cum se apără organismul împotriva cancerului (Imagine: news.bbc.co.uk)
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din Singapore şi de la Universitatea din Dundee (Marea Britanie).
Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care celulele din organism acţionează asupra genei p53, care poate să blocheze sau să genereze dezvoltarea tumorilor. Ei au declarat că această descoperire are implicaţii importante în conceperea unor tratamente împotriva cancerului.
Gena p53, descoperită pentru prima oară în urmă cu 30 de ani, joacă un rol vital în menţinerea stării de sănătate a organismului, deoarece aceasta "comandă" celulelor bolnave să se "sinucidă" sau le împiedică să se mai înmulţească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În jumătate din numărul total de cazuri de cancer, această genă este fie defectă, fie inactivă, permiţând astfel celulelor infectate să se dividă şi să formeze tumorile canceroase.
În noul studiu, efectuat pe peştişori-zebre, oamenii de ştiinţă au folosit un marker genetic care a făcut ca aceştia să se înverzească în momentul în care gena p53 era activată. Ei au aflat astfel că gena p53 produce nu doar proteina p53, deja cunoscută, ci şi o variaţie "buton de control" al moleculei - izoformă.
În mod normal, peştişorii-zebră, care prezintă aceeaşi genă p53 ca şi oamenii, pot supravieţui unei doze scăzute de radiaţii, care le afectează structura ADN-ului, datorită acestei gene, care intervine imediat şi repară distrugerile produse de radiere.
Acest proces de reparare la nivel celular nu mai are loc în cazul peştişorilor care nu prezintă proteina izoformă, ei murind în urma expunerii la radiaţii.
Oamenii de ştiinţă susţin că acest experiment a dovedit faptul că variaţiile genetice joacă un rol crucial în declanşarea procesului de reparare celulară efectuat de gena p53.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe