Suma va fi completată prin finanţare de la bugetele naţionale ale statelor membre care optează pentru introducerea acestui program.
Potrivit comunicatului, aceasta este cea mai recentă etapă în eforturile Comisiei de a ameliora sănătatea şi alimentaţia, aşa cum este prevăzut în "Strategia pentru Europa privind problemele de sănătate legate de nutriţie, supraponderabilitate şi obezitate".
CE îşi propune astfel să încurajeze dobândirea "de bune obiceiuri alimentare" în rândul tinerilor, studiile indicând că astfel de obiceiuri odată dobândite sunt păstrate pentru toată viaţa.
Sistemul presupune de asemenea participarea statelor membre la elaborarea unor strategii naţionale bazate pe iniţiative educaţionale şi de sensibilizare, precum şi pe schimbul de bune practici.
Estimările indică, potrivit comunicatului citat, că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar cinci milioane dintre aceştia sunt obezi, fiind aşteptat ca numărul lor să crească anual cu 400 000.
Propunerea urmează să fie trimisă Consiliului şi Parlamentului European.
"Această propunere demonstrează că suntem foarte hotărâţi să luăm măsuri concrete de combatere a obezităţii", a spus comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel, conform comunicatului.
"Prea mulţi dintre copiii noştri mănâncă mult prea puţine fructe şi legume şi adesea nu apreciază gustul bun al acestora. Este de ajuns să ne plimbăm pe orice stradă principală din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm în privinţa copiilor supraponderali. Haideţi să găsim o soluţie", a adăgat ea.
Propunerea privind sistemul de distribuire a fructelor în şcoli reprezintă urmarea unei iniţiative luate în cadrul negocierilor cu privire la reforma organizării comune a pieţelor în sectorul fructelor şi al legumelor, din iunie 2007, CE desfăşurând de atunci o amplă consultare publică şi o evaluare detaliată a impactului diferitelor opţiuni.
OMS recomandă ca fiecare persoană să consume zilnic o cantitate netă de 400 grame de fructe şi legume, dar majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendinţa descendentă fiind evidentă în mod special în rândul tinerilor, se arată în comunicat.