Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Administrarea de paracetamol scade puterea copiilor de protecţie

Administrarea de paracetamol scade puterea copiilor de protecţie

Administrarea de paracetamol la bebeluşi înainte sau după vaccinuri, pentru a preveni apariţia febrei, nu este recomandabilă deoarece scade puterea de imunizare a tratamentului, au constatat cercetătorii cehi într-un studiu citat de BBC.
Administrarea de paracetamol scade puterea copiilor de protecţie
16 oct. 2009, 17:06, Ştiinţă-Sănătate

Studiul, publicat în The Lancet, a fost realizat pe 450 de bebeluşi, împărţiţi în două grupuri egale, unora administrându-li-se paracetamol în următoarele 24 de ore după vaccin, celorlalţi nu.

Copiilor li s-au făcut vaccinuri contra unor boli precum difterie, tuse convulsivă, tetanos, hepatită B, poliomelită, infecţii cu pneumococ şi hemofilie de tip B.

După ce nou-născuţilor din primul grup li s-a administrat paracetamol în primele 24 de ore după vaccin, din şase în şase sau din opt în opt ore, 42% dintrei ei au avut temperatură de peste 38 de grade, în timp ce în cel de-al doilea grup, 66% dintre copii au făcut febră.

În ceea ce priveşte reacţiile la vaccin, cercetătorii au constatat un nivel mai scăzut de anticorpi la bebeluşii cărora li se administrase paracetamol, sugerând o imunitate mai slabă decât la ceilalţi.

Potrivit unui medic britanic, studiul făcut de cehi susţine ideea că nu ar trebui să le fie administrate medicamente copiilor fără un motiv întemeiat.