- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.07.2011, 18:01)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce este mult mai fierbinte coroana solară decât suprafaţa astrului?
Motivul pentru care coroana solară - un strat superior din atmosfera Soarelui - poate atinge temperaturi de peste 200 de ori mai ridicate decât cele de la suprafaţa astrului a fost explicat de cercetătorii de la Centrul naţional american pentru cercetări atmosferice Boulder din Statele Unite.
Urmărește
594 afișări
De ce este mult mai fierbinte coroana solară decât suprafaţa astrului? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit AFP, pentru a încălzi coroana solară la câteva mii de grade Celsius şi pentru a accelera la câteva sute de kilometri pe secundă viteza vânturilor solare care se propagă în toate direcţiile în univers, inclusiv spre Terra, este nevoie de multă energie, afirmă Scott McIntosh, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature.
Temperatura de la suprafaţa Soarelui este de circa 6.000 de grade Celsius, însă temperaturile urcă până la 2-3 milioane de grade Celsius la nivelul coroanei solare, care este mult mai îndepărtată de centrul astrului, unde se produc reacţiile nucleare, sursa acestei energii termice. Cum poate această energie suplimentară să ajungă până la coroană?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Hannes Alfvén, un fizician suedez, laureat al premiului Nobel în 1970, a prezis existenţa unor unde care vehiculează această energie prin intermediul liniilor din câmpul magnetic ce parcurge plasma (particule încărcate electric) din coroană. Până atunci, acele unde nu au fost detectate în cantităţi suficiente pentru a furniza energia necesară.
Graţie imaginilor de înaltă definiţie în spectrul ultaviolet, realizate cu o cadenţă rapidă (la fiecare 8 secunde) de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO), echipa coordonată de Scott MacIntosh a putut să detecteze aceste unde Alfvén.
Ele se propagă cu o foarte mare viteză (200-250 kilometri/ secundă) prin plasma aflată în mişcare, a explicat într-un comunicat profesorul Marcel Goossens de la Université Catholique din Louvain, care a participat la acest studiu.
Cu un flux de energie de 100-200 de waţi/ metru cub, aceste unde "sunt suficiente pentru a furniza energia necesară pentru a propulsa rapidele vânturi solare şi a compensa pierderile de căldură din regiunile calme din coroana solară", au concluzionat autorii studiului.
Însă "ele nu sunt suficiente pentru a furniza cei 2.000 de waţi/ metru cub necesari pentru a alimenta zonele active din coroană", au adăugat autorii, care consideră că este nevoie de instrumente cu o mai bună rezoluţie spaţială şi temporală "pentru a studia întregul spectru de energie emisă în regiunile active".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe