- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.03.2016, 09:57)
- Raluca Bădoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce mor româncele cu zile: Boala care nu doare, dar ucide 4.000 de femei în fiecare an
Două boli care nu au simptome clare în stadiile incipiente omoară anual peste 4.000 de femei în România. Cancerul de col uterin şi cancerul de sân sunt afecţiunile cu care sunt diagnosticate tot mai multe românce, dar a căror apariţie şi dezvoltare poate fi prevenită prin prezentarea periodică la un control ginecologic şi testarea Babeş-Papanicolau.
Urmărește
13314 afișări
De ce mor româncele cu zile. Boala care nu doare, dar ucide 4.000 de femei în fiecare an (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Din păcate, în ţara noastră tot mai multe cazuri sunt depistate prea târziu. Femeile, de cele mai multe ori, cunosc importanţa prevenţiei, însă invocă lipsa de timp, banii puţini, credinţa că lor nu li se poate întâmpla, relatează Gândul.
Cele care au trecut prin asta, nu gândesc la fel. Experienţa acestei boli, de la diagnosticare până la tratare, schimbă totul, după cum spune una dintre supravieţuitoare: „Viaţa mea şi a fiecăreia dintre noi este până auzi de cancer şi după ce auzi de cancer. Se schimbă scara valorilor. Priveşti altfel lucrurile şi vrei să trăieşti cât mai mult şi să te bucuri”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Ele au ajuns la doctor din întâmplare sau pentru că au şi-au descoperit singure pe corp semnalmente ale cancerului. Ele au fost norocoase şi au învins această boală, însă mesajul pe care-l transmit celorlaltor femei nu se leagă de şansa pe care au avut-o ele, ci de importanţa prevenţiei.
Mesajul Ruxandrei, supravieţuitoare în lupta cu cancerul de sân sintetizează ceea ce ar trebui să înveţe toate femeile: „Vreau să le spun tuturor că e foarte important să te cauţi chiar dacă nu te doare nimic. Cancerul nu doare”.
„N-am timp să merg la doctor.”
„Nu mi se poate întâmpla tocmai mie.”
„Nu merg la doctor, că sigur vin de acolo cu ceva.”
Acestea sunt ideile care le-au ţinut pe Constanţa, Ruxandra şi Aurelia departe de cabinetele medicale. A existat întotdeauna ceva mai important de făcut. Au fost dorinţele de a avea o viaţă mai bună, a fost ignoranţa manifestată faţă de propria persoană. Ele s-au pus în plan secund. Alte lucruri le-au luat locul. Lucruri pe care acum nu le-ar mai lăsa să le-o ia înainte.
Citeşte continuarea pe Gândul.
Citeşte şi: O mumie de peste 200 de ani relevă informaţii inedite despre dezvoltarea unui anumit tip de cancer
Citeşte şi: Premieră medicală: Terapia revoluţionară care a salvat pacienţi aflaţi în faza terminală de cancer. VIDEO
Citeşte şi: Aplicaţie de autoevaluare psihică şi monitorizare a distresului la bolnavii de cancer, lansată de Universitatea "Babeş-Bolyai"
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe