- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (21.10.2024, 16:43)
- Iulia Kelt
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce oamenii iubesc să fie speriaţi: explicaţia psihologică din spatele fricii controlate
Frica controlată oferă o senzaţie plăcută prin adrenalina generată, întăreşte relaţiile sociale şi pregăteşte individul pentru provocări reale, scrie Science Alert care citează The Conversation.
Urmărește
2020 afișări
Sursa foto: Pexels
Frica, deşi asociată în mod obişnuit cu pericole reale, este căutată de mulţi oameni în contexte controlate, precum casele bântuite sau filmele de groază.
Conform experţilor, aceste experienţe declanşează un răspuns fiziologic intens, activând adrenalina şi oferind o senzaţie de euforie, asemănătoare cu starea de bine experimentată după exerciţii fizice. În ciuda intensităţii, senzaţiile negative sunt absente, deoarece riscul este doar perceput, nu real.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Frica nu doar că produce un „maxim” de scurtă durată, dar are şi beneficii sociale. Expunerea la frică într-un mediu controlat poate întări legăturile dintre indivizi, fie că este vorba despre prieteni sau familie prin care corpul eliberează oxitocină, hormonul responsabil de întărirea relaţiilor sociale.
De asemenea, frica ajută la pregătirea mentală pentru situaţii dificile din viaţa reală. Studiile arată că persoanele care „consumă” în mod regulat filme de groază au demonstrat o rezistenţă psihologică mai mare în faţa crizelor, cum ar fi pandemia de COVID-19. Practic, aceşti oameni îşi antrenează mintea să facă faţă fricii şi anxietăţii, ceea ce îi ajută să gestioneze mai bine situaţiile stresante.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe