Demenţa, provocată de poluare? Oamenii de ştiinţă britanici lansează un studiu să afle răspunsul

  • Legătura dintre poluarea aerului şi demenţă va fi subiectul unui nou studiu în Marea Britanie.
  • Cercetarea îşi propune să explice cum particulele minuscule din aerul poluat pot deteriora creierul şi provoca boli precum demenţa, Parkinson sau Alzheimer.
Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Demenţa, provocată de poluare? Oamenii de ştiinţă britanici lansează un studiu să afle răspunsul

Demenţa, provocată de poluare? Oamenii de ştiinţă britanici lansează un studiu să afle răspunsul

„Dorim să aflăm exact cum particulele minuscule din aer pot avea un impact atât de profund asupra creierului nostru şi să folosim aceste cunoştinţe pentru a dezvolta noi medicamente pentru tratarea demenţei”, explică profesorul Charles Swanton, director clinic adjunct al Institutului Francis Crick.

Cercetătorii se vor concentra pe particulele PM2,5, care au un diametru mai mic de 2,5 microni şi pot pătrunde adânc în organismul uman. Se crede că acestea ajung în creier prin bulbul olfactiv şi sunt preluate de celulele imune din sistemul nervos central.

Sonia Gandhi, şefa Laboratorului de biologie a neurodegenerării de la Crick şi University College London, afirmă: „Avem dovezi solide care leagă expunerea la particule PM2,5 de boli ale creierului precum Alzheimer şi Parkinson, dar nu ştim încă dacă acestea declanşează direct neurodegenerarea sau dacă favorizează procesul care are deja loc la persoanele vulnerabile".

Studiul va explora trei posibile mecanisme prin care poluarea aerului ar putea cauza demenţa: accelerarea directă a formării de aglomerări proteice în creier, interferenţa cu capacitatea creierului de a elimina aceste aglomerări şi declanşarea inflamaţiei prin interacţiunea cu celulele imunitare ale creierului.

Cercetările vor implica experimente pe celule stem umane şi modele animale. Scopul final este de a dezvolta tratamente care să atenueze impactul poluanţilor atmosferici asupra creierului şi, eventual, să prevină efectele nocive ale mediului asupra sănătăţii cerebrale, scrie The Guardian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici