Descoperire alarmantă! Scobitul în nas crește riscul de Alzheimer și demență. Ce spun cercetătorii australieni
Cercetarea a evidențiat că, în cazurile în care țesutul intern nazal este deteriorat prin scobitul în nas, bacteriile, în special Chlamydia pneumoniae, pot pătrunde mai ușor către creier. Aceste bacterii au fost identificate anterior în majoritatea creierelor umane afectate de demență cu debut tardiv, scrie Science Alert.
În experimentele pe animale, s-a constatat că bacteria a reușit să urce pe nervul olfactiv și să infecteze creierul în mai puțin de 72 de ore. Această infecție a dus la depunerea de proteine amiloid-beta, asociate cu boala Alzheimer, ceea ce ridică semne de întrebare privind rolul infecțiilor în declanșarea acestei afecțiuni.
Scobitul în nas crește riscul de demență: ce spun cercetătorii despre conexiunea cu Alzheimer
Potrivit profesorului James St John, coordonatorul echipei de cercetare, „am fost primii care au demonstrat că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în creier prin cavitatea nazală și poate declanșa procese patologice similare cu cele observate în boala Alzheimer”.
Cercetătorii subliniază că, deși studiul a fost realizat pe șoareci, este esențial ca rezultatele să fie replicate și la oameni. Ei avertizează că scobitul în nas și smulgerea firelor de păr nazale pot afecta țesuturile protectoare, oferind un punct de intrare pentru agenți patogeni.
Scobitul în nas crește riscul de demență: de ce trebuie să fim atenți
Studiul adaugă o piesă importantă în puzzle-ul complex al Alzheimerului, o boală ale cărei cauze exacte sunt încă în curs de descifrare. Cu toate acestea, autorii cercetării îndeamnă la prudență până când vor fi disponibile date suplimentare despre efectele asupra oamenilor.
Într-o perioadă în care vârsta înaintată este considerată principalul factor de risc, această descoperire indică și posibile influențe de mediu, inclusiv expunerea la bacterii și virusuri.