Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Descoperire: Broaştele ţestoase pot să comunice între ele de la ecloziune la împerechere

Descoperire: Broaştele ţestoase pot să comunice între ele de la ecloziune la împerechere

Un om de ştiinţă a descoperit că 53 de creaturi marine pot să comunice.
Descoperire: Broaştele ţestoase pot să comunice între ele de la ecloziune la împerechere

Creaturile pot trimite mesaje tot timpul, dar oamenii nu s-au gândit niciodată să le asculte, sugerează Gabriel Jorgewich-Cohen. El a folosit microfoane pentru a înregistra speciile, inclusiv broaştele ţestoase, care dau semnale către partenerele lor că vor să se împerecheze.   

Descoperirea rescrie tot ce ştiam despre evoluţia, sugerând că toate vertebratele care respiră pe nas şi folosesc sunetul pentru a comunica au descins dintr-un singur strămoş în urmă cu 400 de milioane de ani. Este o afirmaţie puternică în biologia evoluţionistă, care dezbate dacă fiinţele vii au descins dintr-un singur strămoş sau din origini multiple.

Printre aceste creaturi se numărau 50 de broaşte ţestoase, o tuatara, un peşte dipnoi şi un caecilian. S-a crezut că toate aceste animale erau mute, dar dl Jorgewich-Cohen sugerează că nu au fost auzite deoarece sunetele lor erau greu de detectat. 

„Ştim când o pasăre cântă. Nu aveţi nevoie de nimeni care să vă spună ce este. Dar unele dintre aceste animale sunt foarte silenţioase sau scot un sunet la fiecare două zile”, a declarat el pentru BBC News.

Jorgewich-Cohen a sugerat că oamenii au prejudecăţi false faţă de creaturile care trăiesc pe uscat şi astfel au ignorat speciile subacvatice. Înregistrările video ale animalelor atunci când acestea făceau zgomot i-au permis să asocieze sunetul cu un comportament asociat. 

Ţestoasele fac, de asemenea, zgomote pentru a indica faptul că vor să se împerecheze, a spus el, arătând videoclipurile cu sunete de împerechere ale broaştelor ţestoase care sunt populare pe reţelele de socializare. Jorgewich-Cohen a înregistrat un tuataras care emit sunete pentru a-şi păzi teritoriul.Folosind o tehnică numită analiză filogenetică, dl Jorgevich-Cohen a urmărit relaţia dintre animalele care fac zgomot.