Descoperire: Broaştele ţestoase pot să comunice între ele de la ecloziune la împerechere

Un om de ştiinţă a descoperit că 53 de creaturi marine pot să comunice.

Urmărește
511 afișări
Imaginea articolului Descoperire: Broaştele ţestoase pot să comunice între ele de la ecloziune la împerechere

Hepta

Creaturile pot trimite mesaje tot timpul, dar oamenii nu s-au gândit niciodată să le asculte, sugerează Gabriel Jorgewich-Cohen. El a folosit microfoane pentru a înregistra speciile, inclusiv broaştele ţestoase, care dau semnale către partenerele lor că vor să se împerecheze.   

Descoperirea rescrie tot ce ştiam despre evoluţia, sugerând că toate vertebratele care respiră pe nas şi folosesc sunetul pentru a comunica au descins dintr-un singur strămoş în urmă cu 400 de milioane de ani. Este o afirmaţie puternică în biologia evoluţionistă, care dezbate dacă fiinţele vii au descins dintr-un singur strămoş sau din origini multiple.

Jorgewich-Cohen, doctorand la Universitatea din Zurich, Elveţia, şi-a început munca cu o bănuială că animalele marine ar putea comunica prin sunete.  El a folosit echipamente de sunet şi video pentru a înregistra 53 de specii aflate în captivitate în întreaga lume, inclusiv la grădina zoologică Chester din Anglia.

Printre aceste creaturi se numărau 50 de broaşte ţestoase, o tuatara, un peşte dipnoi şi un caecilian. S-a crezut că toate aceste animale erau mute, dar dl Jorgewich-Cohen sugerează că nu au fost auzite deoarece sunetele lor erau greu de detectat. 

"Ştim când o pasăre cântă. Nu aveţi nevoie de nimeni care să vă spună ce este. Dar unele dintre aceste animale sunt foarte silenţioase sau scot un sunet la fiecare două zile", a declarat el pentru BBC News.

Jorgewich-Cohen a sugerat că oamenii au prejudecăţi false faţă de creaturile care trăiesc pe uscat şi astfel au ignorat speciile subacvatice. Înregistrările video ale animalelor atunci când acestea făceau zgomot i-au permis să asocieze sunetul cu un comportament asociat. 

"Broaştele ţestoase de mare vor cânta din interiorul oului lor pentru a alerta ecloziunea", a explicat el. "Dacă strigă din interior, ies toate împreună şi sperăm că vor evita să fie mâncate". 

Ţestoasele fac, de asemenea, zgomote pentru a indica faptul că vor să se împerecheze, a spus el, arătând videoclipurile cu sunete de împerechere ale broaştelor ţestoase care sunt populare pe reţelele de socializare. Jorgewich-Cohen a înregistrat un tuataras care emit sunete pentru a-şi păzi teritoriul.Folosind o tehnică numită analiză filogenetică, dl Jorgevich-Cohen a urmărit relaţia dintre animalele care fac zgomot.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici