- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.02.2014, 13:12)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCOPERIRE fără precedent în astrofizică: Imagini din centrul unei stele, realizate cu câteva minute înainte de explozia ei - FOTO
Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină pentru prima dată imagini din centrul unei stele, realizate cu doar câteva minute înainte de explozia acesteia, ridicând astfel voalul care acoperă unul dintre cele mai mari mistere ce înconjoară originea materiei şi a vieţii.
Urmărește
8415 afișări
DESCOPERIRE fără precedent: Imagini din centrul unei stele, realizate cu câteva minute înainte de explozia ei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste imagini, realizate cu ajutorul telescopului NuSTAR cu raze X, lansat de NASA în 2012, au permis alcătuirea hărţii undelor de şoc care au condus probabil la moartea unei stele, în 1671, pentru a da naştere supernovei Cassiopeia - care se află la o distanţă de 11.000 de ani-lumină de Terra.
Resturile acestei stele au fost fotografiate în trecut de numeroase telescoape, optice, în infraroşu şi cu raze X, însă aceste ultime imagini sunt fără precedent, explică autorii studiului, publicat în revista britanică Nature.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Imaginile au dezvăluit modul în care resturile stelare intră în coliziune, în unda de şoc, cu gazul şi praful stelar din vecinătate, încălzindu-se în acest proces.
Telescopul NuSTAR a putut astfel să recreeze prima hartă a emisiilor de raze X cu energie ridicată provenind de la materialele create chiar în centrul stelei care explodează, au precizat ei. Energia eliberată împinge straturile exterioare ale stelei, iar resturile stelare sunt proiectate peste tot în Univers cu o viteză de peste 5.000 de kilometri pe secundă.
"Aceste imagini reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul astrofizicii din ultimele decenii", consideră Steven Boggs, profesor de fizică la Universitatea Berkeley din California, unul dintre autorii studiului.
Datele obţinute îi vor ajuta pe astronomi să elaboreze modele computerizate în trei dimensiuni pentru a prezenta explozia stelei şi îi vor ajuta să înţeleagă mai bine unele dintre caracteristicile misterioase ale supernovelor.
"Supernovele produc şi aruncă în cosmos cea mai mare parte a elementelor care sunt importante pentru viaţa pe care o cunoaştem noi", a declarat Alex Filippenko, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley, care nu a participat însă la acest studiu.
"Inţelegerea mecanismului ce explică explozia unei stele este fundamentală în încercarea noastră de a afla de unde venim şi ne ajută să ajungem până la originea tuturor materialelor care ne încojoară, precum carbonu, fierul, calciul", a declarat Brian Grefenstette, cercetător la California Institute of Technology.
"De fapt, suntem făcuţi din praful de stele", a adăugat el.
După explozia stelei care a dus la apariţia supernovei Cassiopeia, în urmă cu 343 de ani, resturile sale s-au dispersat pe o distanţă de aproximativ 10 ani-lumină în Cosmos, amplificând caracteristicile acestui cataclism stelar, care a putut fi observat de pe Terra.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe