- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.02.2011, 14:00)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire importantă la NASA: Şase planete în jurul unei stele de mărimea Soarelui - VIDEO, FOTO
Şase exoplanete de talie medie, ce gravitează în jurul unei stele de mărimea Soarelui, au fost descoperite de cercetătorii de la NASA, care consideră că aceasta este cea mai remarcabilă descoperire din ultimii 15 ani reuşită de programul de căutare a exoplanetelor.
Urmărește
1315 afișări
Descoperire importantă la NASA: Şase planete în jurul unei stele de mărimea Soarelui (Imagine: NASA)
"Aceasta este cea mai importantă descoperire din domeniul exoplanetelor (planete din afara sistemului solar, n.r.) după observarea planetei 51 Pegasi b, prima exoplanetă detectată în anul 1995", a explicat astronomul Jack Lissauer, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate de revista ştiinţifică britanică Nature.
Acest nou sistem planetar "neaşteptat", în opinia astronomilor, a fost descoperit de satelitul Kepler în jurul unei stele ce a primit numele de Kepler-11, situată la o distanţă de 2.000 de ani lumină de Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Lansat de NASA în 2009, telescopul spaţial Kepler are misiunea de a detecta acele planete ce sunt asemănătoare Terrei şi care ar putea să susţină viaţa, observând peste 100.000 de stele de mărimea Soarelui.
Cinci dintre planetele recent descoperite sunt foarte apropiate de steaua lor şi parcurg o orbită completă într-un interval cuprins între 10 şi 47 de zile. Foarte fierbinţi, aceste planete nu pot oferi condiţii propice pentru întreţinerea formelor de viaţă.
Aceste cinci exoplanete sunt grupate într-o regiune care, prin comparaţie cu sistemul nostru solar, ar putea fi inclusă în interiorul orbitei planetei Mercur.
Cea de-a şasea planetă, situată la o distanţă mai mare, efectuează o rotaţie completă în jurul stelei ei în 118 zile.
Foarte compact, acest sistem planetar seamănă cu un disc "mult mai plat decât sistemul nostru solar", a declarat Jack Lissauer, confirmând teoria potrivit căreia planetele s-au format în interiorul discurilor de gaz şi praf care orbitează în jurul unei stele.
Astronomii americani au constatat cu ajutorul metodei "de tranzit" că aceste exoplanete trec (tranzitează) prin faţa stelei lor sau, mai exact, au putut să constate o diminuare a strălucirii acelei stele în momentul trecerii fiecăreia dintre planete.
Dintre cele peste 500 de exoplanete descoperite până în prezent, aproximativ 100 au fost descoperite cu ajutorul acestei metode. Însă niciuna dintre stelele observate de pe Terra sau de pe orbita terestră nu au în jurul lor mai mult de trei planete care le "tranzitează".
Scăderea temporară de luminozitate a stelei permite calcularea diametrului planetei, iar intervalul dintre două tranzitări reprezintă durata în care o planetă efectuează o rotaţie completă în jurul stelei.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului