Descoperire importantă la NASA: Şase planete în jurul unei stele de mărimea Soarelui - VIDEO, FOTO

Şase exoplanete de talie medie, ce gravitează în jurul unei stele de mărimea Soarelui, au fost descoperite de cercetătorii de la NASA, care consideră că aceasta este cea mai remarcabilă descoperire din ultimii 15 ani reuşită de programul de căutare a exoplanetelor.

Urmărește
1319 afișări
Imaginea articolului Descoperire importantă la NASA: Şase planete în jurul unei stele de mărimea Soarelui - VIDEO, FOTO

Descoperire importantă la NASA: Şase planete în jurul unei stele de mărimea Soarelui (Imagine: NASA)

"Aceasta este cea mai importantă descoperire din domeniul exoplanetelor (planete din afara sistemului solar, n.r.) după observarea planetei 51 Pegasi b, prima exoplanetă detectată în anul 1995", a explicat astronomul Jack Lissauer, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate de revista ştiinţifică britanică Nature.

Acest nou sistem planetar "neaşteptat", în opinia astronomilor, a fost descoperit de satelitul Kepler în jurul unei stele ce a primit numele de Kepler-11, situată la o distanţă de 2.000 de ani lumină de Terra.

Lansat de NASA în 2009, telescopul spaţial Kepler are misiunea de a detecta acele planete ce sunt asemănătoare Terrei şi care ar putea să susţină viaţa, observând peste 100.000 de stele de mărimea Soarelui.

Cinci dintre planetele recent descoperite sunt foarte apropiate de steaua lor şi parcurg o orbită completă într-un interval cuprins între 10 şi 47 de zile. Foarte fierbinţi, aceste planete nu pot oferi condiţii propice pentru întreţinerea formelor de viaţă.

Aceste cinci exoplanete sunt grupate într-o regiune care, prin comparaţie cu sistemul nostru solar, ar putea fi inclusă în interiorul orbitei planetei Mercur.

Cea de-a şasea planetă, situată la o distanţă mai mare, efectuează o rotaţie completă în jurul stelei ei în 118 zile.

Foarte compact, acest sistem planetar seamănă cu un disc "mult mai plat decât sistemul nostru solar", a declarat Jack Lissauer, confirmând teoria potrivit căreia planetele s-au format în interiorul discurilor de gaz şi praf care orbitează în jurul unei stele.

Astronomii americani au constatat cu ajutorul metodei "de tranzit" că aceste exoplanete trec (tranzitează) prin faţa stelei lor sau, mai exact, au putut să constate o diminuare a strălucirii acelei stele în momentul trecerii fiecăreia dintre planete.

Dintre cele peste 500 de exoplanete descoperite până în prezent, aproximativ 100 au fost descoperite cu ajutorul acestei metode. Însă niciuna dintre stelele observate de pe Terra sau de pe orbita terestră nu au în jurul lor mai mult de trei planete care le "tranzitează".

Scăderea temporară de luminozitate a stelei permite calcularea diametrului planetei, iar intervalul dintre două tranzitări reprezintă durata în care o planetă efectuează o rotaţie completă în jurul stelei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici