- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.08.2013, 08:27)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire importantă pentru combaterea cariilor dentare
Cercetătorii francezi au realizat o descoperire importantă în domeniul terapiilor celulare aplicate în sănătatea bucodentară.
Urmărește
2209 afișări
Descoperire importantă pentru combaterea cariilor dentare (Imagine: Shutterstock)
Cercetările ştiinţifice care vizează potenţialul regenerator al celulelor suşă se accelerează în toate domeniile medicinei, inclusiv în domeniul îngrijirii dentare. O inovaţie recentă îi determină pe oamenii de ştiinţă să spere că durerile cauzate de devitalizarea dinţilor cariaţi vor deveni o simplă amintire într-o bună zi, informează lefigaro.fr.
Cercetătorii francezi au făcut o descoperire importantă în domeniul terapiilor celulare aplicate în sănătatea bucodentară. Studiul lor, publicat în revista Tissue Engineering din 22 iunie, arată că celulele suşă implantate într-un dinte de şoarece cariat au reuşit să se dezvolte pentru a reconstrui pulpa dentară. "În loc să devitalizăm un dinte, fapt care implică retragerea întregii pulpe dentare până la rădăcină, am încercat să îl ajutăm să se regenereze", a explicat profesorul Catherine Chaussain de la Universitatea Paris-Descartes, coordonatoarea studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Dinţii sunt organe esenţiale, pentru că ei reprezintă un factor al sănătăţii generale. Atunci când sunt devitalizaţi, devin fragili şi predispuşi la infecţii", a adăugat cercetătoarea franceză.
Acest tip de terapie celulară reprezintă un beneficiu real pentru pacienţi, întrucât acesta permite dinţilor cariaţi să se reconstruiască şi să se cicatrizeze. Ideea pentru acest tip de tratament al cariilor a apărut în rândul cercetătorilor francezi după publicarea în anul 2000 a unui studiu american care a evidenţiat prezenţa în pulpa dentară a celulelor suşă. Ele sunt capabile nu doar să formeze pulpa (alcătuită din nervi, vase sangvine), ci şi dentina - partea dură a dintelui, aflată sub smalţul dentar.
Protocolul utilizat de echipa coordonată de profesorul Chaussain este relativ simplă: celulele suşă sunt prelevate din pulpa unui dinte sănătos, cultivate în laborator şi reinjectate în dinţii cariaţi.
Echipa de bioinginerie a doctorului Letourneur de la Universitatea Paris-Diderot, asociată acestui proiect, a produs la rândul său o serie de microdispozitive de urmărire radioactive, care urmăresc evoluţia celulelor grefate. "Riscul apare atunci când aceste celule evadează, se implantează în alte zone din corp şi vătămează alte organe", a precizat profesorul Anne Poliard, biolog în echipa de la Universitatea Paris-Descartes. Descoperirile recente sunt însă spectaculoase, chiar dacă ele vizează deocamdată doar studiile pe şoareci.
Cercetările vor continua şi pe alte animale, însă va fi nevoie de cel puţin cinci până la zece ani înainte ca aceste terapii celulare să ajungă la dispoziţia medicilor stomatologi. Medicii vor trebui să treacă mai ales peste următorul obstacol: să găsească o modalitate eficientă pentru procurarea acestor celule. Ele nu pot fi prelevate din pulpa unor dinţi vii, întrucât operaţiunea ar distruge acei dinţi.
Înfiinţarea unor bănci de stocare de dinţi pare o soluţie privilegiată: dinţii de lapte, bogaţi în celule suşă, şi măselele de minte ale pacienţilor vor putea fi conservate în acele bănci până când pacientul va avea nevoie. Însă această opţiunea a generat deja dezbateri aprinse, întrucât riscul de comercializare ilegală îngrijorează comunitatea ştiinţifică. Cercetătorii francezi, care se tem că o serie de companii private vor dezvolta acest gen de activităţi, ar prefera ca acele centre de stocare să fie administrate de organisme publice.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05