- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (02.06.2013, 15:57)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCOPERIRE INEDITĂ: Care este legătura dintre un somn bun şi fidelitatea partenerilor
Persoanele care nu dorm suficient prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă, potrivit unui studiu publicat recent în Harvard Business Review.
Urmărește
5903 afișări
DESCOPERIRE INEDITĂ: Care este legătura dintre un somn bun şi fidelitatea partenerilor (Imagine: Shutterstock)
Un somn bun şi neîntrerupt în fiecare noapte prezintă multe beneficii - mai multă energie şi o stare de bună dispoziţie fiind doar câteva dintre acestea, informează dailymail.co.uk
Un nou beneficiu al somnului, descoperit de curând, este acesta: oamenii ar putea să nu îşi mai înşele partenerii de viaţă dacă vor dormi suficient în fiecare noapte.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că acea regiune din creier care guvernează capacitatea de autocontrol este afectată de lipsa somnului şi acest fapt îi poate face pe oameni să ia decizii proaste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, conducând astfel la dispariţia autocontrolului. Întrucât autocontrolul îi ajută pe oameni să reziste în faţa tentaţiilor, un somn insuficient sau întrerupt poate să îi facă pe unii oameni să cedeze mai uşor în faţa ispitelor, inclusiv să îşi înşele partenerii de viaţă.
Atunci când oamenii îşi folosesc capacitatea de autocontrol, ei consumă glucoza din cortextul prefrontal, iar atunci când toată glucoza este consumată, ei tind să adopte comportamente reprobabile.
Este suficientă o scurtă întrerupere în ciclul somnului pentru ca oamenii să îşi piardă autocontrolul, avertizează autorul acestui studiu, Christopher Barnes.
În acest studiu, autorii săi au constatat o diferenţă de doar 22 de minute între duratele medii ale somnului pentru cei care au înşelat şi cei care au rămas fideli partenerilor lor de cuplu.
Totuşi, potrivit unor studii anterioare, lipsa somnului se face vinovată de scăderea libidoului, iar acest lucru înseamă că persoanele obosite, chiar dacă vor să îşi înşele partenerii de viaţă, pur şi simplu nu prea vor avea chef să o facă.
Specialiştii în domeniul somnului spun că o persoană privată de somn suferă de o scădere a libidoului şi este mai puţin interesată de activităţi sexuale. Printre factorii care cauzează această stare savanţii citează lipsa energiei, oboseala şi stresul.
Potrivit unui alt studiu, lipsa somnului creşte nu doar predispoziţia de a-ţi înşela partenerul, ci şi îngraşă. Într-un astfel de studiu, participanţii care au dormit cinci ore pe noapte s-au îngrăşat un kilogram într-o săptămână, întrucât au avut tendinţa de a mânca mai mult în timpul zilei. Atunci când au revenit la un program de somn considerat normal, aceleaşi persoane au avut tendinţa de a mânca mai puţine grăsimi şi carbohidraţi şi au slăbit.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe